Administrativní komplex v Praze 9 nově využije pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny.

Developerská společnost Central Group zastavila v Česku prodej bytů Rusům a současně nabízí pomoc pro Ukrajinu. Největší tuzemský rezidenční stavitel to oznámil v oficiální tiskové zprávě. Firma se rozhodla, že nebude prodávat své byty občanům Ruska a Běloruska, kteří neodmítnou „agresivní a barbarský postup“ svých států vůči Ukrajině.

Zároveň Central Group prostřednictvím Nadačního fondu pro zdraví dětí podpoří bezplatnou zdravotní péči o ženy a děti z Ukrajiny. A také nabízí k bezplatnému využití svůj administrativní komplex v Praze pro pomoc uprchlíkům.

Podle firmy obecně platí, že politika do byznysu nepatří.

„Pokud však barbarská politika vedení Ruska a Běloruska vyvolala válku a utrpení pro miliony lidí, tak byznys musí v rámci svých možností reagovat,“ uvedla firma.

Proto se Central Group rozhodl k bezprecedentnímu kroku, kterým je až do odvolání zastavení nabídky a prodeje bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska.

Výjimku mohou mít pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině.

Odmítnutí agrese je důležitější než zisk

„Toto rozhodnutí bude mít pro nás samozřejmě výrazné finanční dopady, protože v projektech nás i všech ostatních developerů v Praze tvoří Rusové nezanedbatelné procento kupujících. Ale důležitější než zisk, je v této krizové době vyjádřit jasné odmítnutí agresivní válečné politiky, která ohrožuje samotnou podstatu naší západní civilizace,“ řekl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Central Group na trhu působí již 28 let a za tu dobu společnost postavila v Praze nové bydlení pro více než 40 tisíc lidí. Veškeré vydělané prostředky firma investuje do dalšího rozvoje a nečerpá žádné úvěry. Každoročně platí státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

20 milionů Ústavu pro péči o matku a dítě

Central Group již 15 let pomáhá Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze 4 – Podolí. Společnost založila a je hlavním sponzorem Nadačního fondu pro zdraví dětí a jeho prostřednictvím již přispěla na různé lékařské programy tohoto specializovaného zdravotnického zařízení téměř 20 milionů korun.

„Jsem moc rád, že jsme s vedením Ústavu pro péči o matku a dítě domluvili speciální program péče o těhotné ženy a novorozence z Ukrajiny. Náš celý letošní příspěvek bude směřován na tento program a moc děkuji vedení nemocnice v Podolí za maximální vstřícnost a nasazení,“ dodal Kunovský.

Central Group finančně podpoří program bezplatné péče o těhotné ženy a novorozence z Ukrajiny

Asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny

Firma uvedla, že k nám z Ukrajiny proudí výrazná uprchlická vlna, která může v blízké době zcela nekontrolovatelně narůstat.

„Central Group bohužel nemá v současné době k dispozici dokončené volné byty, které by pro dočasné ubytování uprchlíků mohl nabídnout. Všech zhruba 600 bytů v sedmi lokalitách po celé Praze, které má nyní v nabídce, je teprve ve stádiu výstavby. Dokončené byty jsou vyprodány a nové se kvůli extrémně složitému povolování do nabídky dostávají jen velmi pomalu,“ uvedla společnost.

Proto Central Group okamžitě nabídnula komplex tří komerčních budov ve Vysočanech v Praze 9, a to přímo u stanice metra.

Jedná se o dřívější komplex Komerční banky, který firma čerstvě koupila jako investici na pronájem s budoucím využitím pro bytovou výstavbu. Nyní jsou tyto nemovitosti volné a prakticky okamžitě k dispozici pro velmi variabilní využití, například pro zřízení velkého asistenčního centra pro uprchlíky. A podle firmy by mohly pomoci v současné krizové situaci.

Tento administrativní komplex má vnitřní plochu zhruba 12 tisíc metrů čtverečních, která je členěna do mnoha různých sekcí od malých místností až po velké sály. Jedná se o nebytové prostory, takže pro ubytování nejsou vhodné, ale nouzové zázemí by uprchlíkům mohly poskytnout.

„Tento náš administrativní komplex jsme nyní nabídli k okamžitému využití veřejným institucím i zavedeným nevládním organizacím, které řeší současnou uprchlickou vlnu. Nyní probíhají intenzívní jednání o jeho nejvhodnějším využití. Komplex jsme připraveni poskytnout zcela bezplatně, a navíc dalšími milionovými částkami přispívat na jeho provoz při řešení současné uprchlické krize,“ potvrdil šéf Central Group Kunovský.

Central Group poskytl budovy a financuje největší asistenční centrum v Česku pro uprchlíky z Ukrajiny

Do zmiňovaných tří komerčních objektů ve Vysočanech přímo u stanice metra se přestěhuje největší a nejvytíženější české asistenční centrum pomoci Ukrajině. To nyní funguje v Kongresovém centru Praha, kde poskytlo pomoc už přes 50 tisícům běženců. Největší český rezidenční stavitel se zavázal kromě bezplatného poskytnutí budov také k financování provozu tohoto komplexu.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině provozuje hlavní město Praha společně se Středočeským krajem. Aktuálně jím denně prochází přes 2 tisíce válečných uprchlíků, kteří si na jednom místě vyřídí potřebné doklady, zdravotní pojištění, ubytování a jsou také zařazováni do systému vyhledávání pracovních míst.

K dispozici mají také duchovní a psychologickou podporu, zdravotní pomoc a dětský koutek. Krajské asistenční centrum aktuálně dočasně sídlí v pražském Kongresovém centru, odkud se však na začátku dubna bude stěhovat do budov v Praze 9 bezplatně poskytnutých Central Group.

Tyto budovy nabízí prostory o velikosti zhruba 12 tisíc metrů čtverečních rozdělených do mnoha sálů i menších místností pro různorodé využití pro pomoc uprchlíkům. Výhodou tohoto komplexu budov je výborná dopravní dostupnost přímo u stanice metra.

Pomoc uprchlíkům je nyní důležitější než zisky z pronájmu budov

„Tento komplex budov v Praze 9 jsme teď čerstvě koupili od Komerční banky se záměrem ho na dobu minimálně pěti let pronajímat, a poté přebudovat na bytový areál. Ale důležitější než zisky z pronájmu je nyní pomoci lidem na útěku před barbarskou válkou na Ukrajině. Proto jsem moc rád, že zde vznikne nové největší asistenční centrum v celé České republice,“ zdůraznil zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

„Jako naši pomoc v současné krizové situaci celý areál poskytujeme zcela zdarma a mnohamilionovými částkami budeme navíc financovat provoz tohoto komplexu,“ potvdil Kunovský.

„Jsem moc rád, že v současnosti budou budovy využity k akutní pomoci uprchlíkům jako největší asistenční centrum v ČR. Až jeho akutní potřeba pomine, jsme v jednání s Městskou částí Praha 9 o poskytnutí těchto budov pro potřeby vzdělávacího a integračního centra. Vzdělávání a integraci uprchlíků vnímáme do budoucna jako to zcela klíčové. S panem starostou Portlíkem jsem v kontaktu a jednáme o nejpřínosnějším budoucím využití naši budov v Praze 9,“ dodal Kunovský. (sfr)