Evropská komise povolila České republice režim částečného odškodnění energeticky náročných podniků za vyšší ceny elektřiny. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) povolila České republice režim částečného odškodnění energeticky náročných podniků za vyšší ceny elektřiny v objemu 1,4 miliardy eur (34,6 miliardy korun). Brusel uvedl, že opatření je v souladu s pravidly EU pro poskytování státní podpory.

Jedná se o odškodnění za vyšší ceny elektřiny, které firmám vznikly v důsledku nepřímých nákladů na emise v rámci systému EU pro obchodování s emisemi.

„Toto opatření ve výši 1,4 miliardy eur umožní, aby Česko ve svých energeticky náročných odvětvích snížilo riziko úniku uhlíku. Zároveň budou zachovány pobídky pro nákladově efektivní dekarbonizaci jeho hospodářství v souladu s cíli Zelené dohody a omezí se nepatřičná narušení hospodářské soutěže,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Režim částečného odškodnění pokryje část vyšších cen elektřiny vyplývajících z dopadu cen uhlíku na náklady na výrobu elektřiny v letech 2021 až 2030.

Cílem podpůrného opatření je snížit riziko „úniku uhlíku“, ke kterému dochází v případech, kdy podniky přesouvají výrobu do zemí mimo EU s méně ambiciózní politikou ochrany klimatu.

Maximální výše podpory bude odpovídat 75 procentům vzniklých nepřímých nákladů na emise.

Podobný režim EK schválila také Španělsku. V jeho případě jde o částku 2,9 miliardy eur.

V současné době se cena emisních povolenek pohybuje nad 76 eury za tunu. Na maximu více než 98 eur se ocitla v únoru, na začátku pandemie covidu-19 zhruba před dvěma lety klesla až k 15 eurům za tunu. (pel)