Evropská komise chce přestat brát plyn z Ruska do roku 2027. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) chce postupně přestat brát plyn z Ruska do roku 2027. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Lotyšsko by však chtělo stopku pro dovoz plynu a ropy hned. Některé členské země však tuto snahu úplně nepodporují. 

Dodávky z Ruska zajišťují asi 40 procent spotřeby zemního plynu v EU a 30 procent spotřeby ropy. Snahy tuto závislost ukončit vystupňovalo rozhodnutí Moskvy vojensky napadnout Ukrajinu.

Brusel se proto do poloviny května chystá předložit plán, jak toho dosáhnout do roku 2027.

Podle vysoce postaveného unijního činitele však tato strategie zatím nemá jednoznačnou podporu členských zemí.

Český premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že okamžité odstřižení unie od ruského plynu „není cesta, kterou bychom měli jít”.

Lotyšsko by však chtělo stopku pro dovoz plynu a ropy hned. Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš je přesvědčen, že EU musí kvůli válce na Ukrajině co nejrychleji ochromit ruskou ekonomiku a měla by rozhodnout o zastavení energetického dovozu z Ruska.

EU podobně jako Spojené státy a Británie uvalila na Kreml kvůli její invazi na Ukrajinu tvrdé sankce, rychlé zastavení nákupů ropy a plynu je ale podle lídrů některých členských zemí nemožné.

Francouzský prezident Emanuel Macron a nizozemský předseda vlády Mark Rutte pak před začátkem summitu odmítli možnost, že by EU urychleně začala jednat o členství Ukrajiny. (pel)

USA zakázaly dovoz ropy, plynu a uhlí z Ruska. Británie se přidá, Německo se bojí