USA zakázaly dovoz ropy, plynu a uhlí z Ruska. Velká Británie se přidá, Německo se bojí. (Ilustrační foto)

Spojené státy zakázaly dovoz ropy, plynu a uhlí z Ruska. Přidá se i Velká Británie, která plánuje ukončit dovoz ropy z Ruska do konce roku 2022. Německo se bojí – embargo by podle tamních představitelů znamenalo chaos a vítězství Kremlu.

Americký prezident Joe Biden při oznámení doplnil, že někteří spojenci USA nejsou v takové situaci, aby si to mohli dovolit.

Upozornil také, že rozhodnutí bude mít dopad i na Spojené státy a že ceny pohonných hmot nadále porostou. Oznámení navíc zesílí také dopady nynějšího konfliktu na Ukrajině na globální ekonomiku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tlačí na USA a další západní země, aby od Ruska přestaly odebírat energetické suroviny. Díky jejich vývozu totiž Moskva získává peníze navzdory jinak tvrdým sankcím uvaleným na ruský finanční sektor.

Ke Spojeným státům americkým se přidala také Velká Británie. Ta avizovala, že postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022.

Německo se k zákazům dovozu ruské ropy do země staví odmítavě a nepřidá se.

Podle šéfky německé diplomacie Annalena Baerbockové by zákaz dovozu ruské ropy do Německa měl v zemi za následek chaos, což by znamenalo vítězství pro Kreml.

Třetina zemního plynu spotřebovaného v Evropě pochází z Ruska. Spojené státy naopak ruský zemní plyn nedováží.

Evropská komise plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030“. Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii. (pel)

Evropa se nemůže odpojit od ruské energie přes noc: Německo odmítlo přerušit dovoz ropy a plynu z Ruska