Německo odmítlo zákaz dovozu ruské ropy a plynu. (Ilustrační foto)

Evropa se nemůže odpojit od ruské energie přes noc. Německo odmítlo přerušit dovoz ropy a plynu z Ruska, a to navzdory tlaku Ukrajiny a Spojených států. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Evropa záměrně vyňala dodávky energie z Ruska ze sankcí. V tuto chvíli nelze zajistit energii pro Evropu k vytápění, dopravě, výrobě elektřiny a pro průmysl jiným způsobem. Má zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,“ uvedl v prohlášení německý kancléř Olaf Scholz.

Scholz dodal, že jeho vláda i evropští partneři „měsíce tvrdě pracují“, aby našli alternativy k ruským dodávkám, ale dodal, že „to nemůže být přes noc“.

USA nicméně zvažují, že s embargem začnou bez ohledu na postoj spojenců.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová uvedla, že její sněmovna „zkoumá“ legislativu, která by zakázala dovoz ruské ropy, a že Kongres hodlá tento týden schválit pomoc Ukrajině ve výši 10 miliard dolarů v reakci na vojenskou invazi Moskvy na území sousedního státu.

USA a Ukrajina vyzývaly, aby se součástí mezinárodních sankcí staly zákazy dovozu ruské ropy a plynu a Rusko by tím bylo donuceno k zastavení agrese na Ukrajině.

Generál Petr Pavel však německý postoj na Twitteru odsoudil.

„Berlín odmítnul energetické sankce proti Rusku. Ropu a plyn bude nadále odebírat bez omezení. Je přitom zřejmé, že peníze za tyto suroviny jsou po zavedení všech dosavadních sankcí hlavním zdrojem příjmu pro vedení války proti Ukrajině. Skutečně prodáme hodnoty a principy za pohodlí?“ napsal. (pel)

Cena ropy je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Roste i plyn