Cena ropy je kvůli zvažovanému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států nejvýše za 14 let. A na další maximum se kvůli válce na Ukrajině dostala i velkoobchodní cena plynu pro evropský trh – poprvé vystoupala na 345 eur (8 900 korun) za megawatthodinu (MWh). 

To představuje oproti 23. únoru, tedy den před vypuknutím války, kdy byla cena na 88 eurech (2 273 korun) za MWh, téměř čtyřnásobný nárůst.

Za nárůstem je ruská invaze na Ukrajinu, kde se situace stále více vyostřuje, a související sankce západních zemí.

Ruský plynárenský gigant Gazprom nicméně uvedl, že dodávky do Evropy přes Ukrajinu pokračují jako obvykle, jsou na vysoké úrovni a odpovídají potřebám evropských zákazníků.

Spojené státy, Evropa a Japonsko pak zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Ropa se proto v pondělí vyšplhala na třináctiletá maxima.

USA jsou přitom na dovozu ruské ropy podstatně méně závislé, než Evropa. Loni tvořila 3 procenta všech dodávek do USA. V případě Evropy je to přitom něco přes čtvrtinu.

V prvních několika minutách pondělního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než 10 dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 dolaru a WTI na 130,50 dolaru.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. (pel)