Obce v Česku přišly o stamiliony v ruské Sberbank. Některé nemají peníze na provoz. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Obce v Česku přišly o peníze v ruské Sberbank. Stovky obcí a pět krajů hospodařících s veřejnými penězi má totiž konta v uzavřené ruské bance, kde mají regiony zablokovány miliardy korun. Některým tak vážně hrozí, že nebudou mít na provoz – nemají na výplaty nebo vypínají osvětlení. 

Upozornily na to servery Seznam Zprávy a E15.

Účet u Sberbank mělo 123 obcí s více než třemi tisíci obyvateli, u menších obcí nemá ministerstvo financí data. České instituce měly u ruské banky uloženo několik miliard korun.

Kromě velkých metropolí jsou zasáhnuty i malé obce, pro které může být ztráta uložených peněz likvidační. Některým tak vážně hrozí, že nebudou mít na provoz – nemají na výplaty nebo vypínají osvětlení.

K penězům ve Sberbank se podle současných informací dostane pět obcí, které nemají příjmy vyšší než 500 tisíc eur, a proto jsou jejich peníze pojištěné.

Nejhůře je na tom Kraj Vysočina, který se nedostane k více než 2 miliardám korun.

Jak upozornily na začátku týdne Seznam Zprávy, ministerstvo financí v minulém týdnu rozeslalo jednotlivým krajům dopis s popisem situace kolem Sberbank. Resort však zároveň upozornil, že vymáhání peněz bude trvat roky.

Ministerstvo také projednává, jak nejvíce zasaženým obcím a krajům pomoci. To potvrdil i šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal však, že minimálně od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, bylo z jeho pohledu jasné, že banka, kterou vlastní ruská centrální banka, je krajně riziková, minimálně z politického hlediska. (pel)

Nové sankce EU míří na banky, klíčový SWIFT však chybí. Zeman sankce považuje za „legrační“

Zeman přiznal svůj omyl: Po letech otočil. Odsoudil invazi Ruska na Ukrajinu