Německo vyloučilo prodlužování provozu jaderných elektráren, které by pomohlo snížit závislost země na ruském dovozu energie. Důvodem je, že náklady a rizika takového kroku převáží omezené přínosy. 

Německo s koncem roku 2021 vyřadilo z provozu tři jaderné elektrárny, zbývající tři pak hodlá vypnout do konce roku 2022.

Největší evropská ekonomika koncem minulého měsíce představila myšlenku ponechat jaderné elektrárny, z nichž poslední mají být odstaveny do konce roku, jako součást svého energetického mixu, aby snížila energetickou závislost na Rusku, které Německu dodává většinu zemního plynu.

Německé ministerstvo hospodářství a životního prostředí ve společném prohlášení uvedly, že se zabývaly krátkodobými i střednědobými scénáři, aby zjistily, zda by zachování jaderných elektráren mohlo mít význam.

„V důsledku zvážení přínosů a rizik se nedoporučuje prodlužovat životnost tří zbývajících jaderných elektráren, a to ani s ohledem na současnou plynovou krizi,“ uvedly resorty.

Zvažují se proto alternativy, včetně většího využití solární a větrné energie, plynových a uhelných elektráren a budování terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG). (pel)

Cena ropy je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Roste i plyn

Německo vyřadí z provozu 3 jaderné elektrárny. Jejich likvidace potrvá až desítky let