Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta. Firmy už začaly nabízet i volná místa pro migranty z Ukrajiny prchající před válkou. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v únoru 2022 klesla na 3,5 procenta. To je o o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, o 3 643 méně než v předchozím měsíci a o 48 030 méně než loni. Firmy už začaly nabízet i volná místa pro migranty z Ukrajiny prchající před válkou.  

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření. Do vývoje se s největší pravděpodobností promítne i právě probíhající válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Zaměstnanci ÚP podle něj komunikují se zaměstnavateli, kteří nabízí volná pracovní místa pro migranty z Ukrajiny a oslovují další s dotazem, zda nemají zájem je přijmout.

„Také samotní zaměstnavatelé se aktivně obracejí na kontaktní pracoviště ÚP ČR a nová místa hlásí. V současné době evidujeme téměř 13 tisíc takových pozic, například pro montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky v rostlinné výrobě, svářeče nebo třeba pokojské a uklízeče, ale také ve zdravotnictví či službách. Nabídka se každým dnem rozrůstá,“ dodal Najmon.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v únoru v Ústeckém kraji (5,3 procenta), Moravskoslezském kraji (5,2 procenta) a dále v Karlovarském kraji (4,3 procenta).

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde činil v únoru podíl nezaměstnaných 2,6 procenta.

Meziročně se situace nejvíce změnila v Karlovarském kraji, kde podíl nezaměstnaných proti loňskému únoru klesl o 1,7 procentního bodu.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů, uklízeče a zedníky.

Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání. (pel)