Moskva poprvé od invaze pohrozila přerušením dodávek plynu. Shell končí obchody s Ruskem. (Ilustrační foto: Shell)

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. Varoval před tím vicepremiér Alexandr Novak. Britsko-nizozemská společnost Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn. Zároveň uzavře také své čerpací stanice, které v Rusku má.

„Máme plné právo přijmout reciproční rozhodnutí a uvalit embargo na dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1, který je dnes vytížen až na 100 procent. Ale ještě toto rozhodnutí nepřijímáme. Nikdo tím nezíská,“ prohlásil Novak.

Novak doplnil, že z takové situace by nikdo neměl prospěch, ale současně Rusko pociťuje tlak ze strany západních politiků, kteří se chtějí odstřihnout od ruského plynu a ropy, a tím přispívají k růstu cen energií.

Sporný rusko-německý plynovod Nord Stream 2 německá vláda zastavila poté, co ruský prezident Vladimir Putin před dvěma týdny těsně před invazí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny.

Plynovod Nord Stream 1, který vede z Ruska přes Baltské moře na sever Německa, je už více než deset let důležitým zdrojem plynu pro Evropu.

Evropská unie se chce kvůli ruské invazi na Ukrajinu stát na dodávkách ruského plynu co nejdříve nezávislá. Evropská komise se chystá předložit plán na podporu rozšíření obnovitelných zdrojů energie, který jí k tomu má pomoci.

Ruského plynu proudí zatím do Evropy přes Ukrajinu i přes Polsko navzdory válečnému konfliktu stále dost.

Objem plynu proudícího přes tranzitní bod Mallnow z Polska do Německa podle dat německého operátora Gascade činil v noci zhruba 11,9 milionu kilowatthodin za hodinu (kWh/h), pak ale zvolnil na 7,9 milionu kWh/h,

Britsko-nizozemská společnost Shell mezitím avizovala, že přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn. Zároveň uzavře také své čerpací stanice, které v Rusku má.

Omluvila se současně za to, že ropu nakupovala ještě minulý týden. (pel)

Evropa se nemůže odpojit od ruské energie přes noc: Německo odmítlo přerušit dovoz ropy a plynu z Ruska