Vláda chce přesunout v rozpočtu 1,8 miliardy Kč pro vnitro a na pomoc pro Ukrajince, kteří prchají ze země čelící ruské vojenské agresi. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Vláda ČR chce v letošním státním rozpočtu přesunout téměř 3 miliardy korun na uprchlíky, ministerstvu vnitru a armádě. Celkem chce přesunout 1,8 miliardy korun pro vnitro a na humanitární pomoc pro Ukrajince, kteří prchají ze země čelící ruské vojenské agresi. Hodlá také zvýšit rozpočet ministerstva obrany o miliardu korun.

V Poslanecké sněmovně to oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura. Opoziční ANO je připraveno tyto přesuny v rozpočtu podpořit.

„Vzhledem k tomu, že minulý čtvrtek rozpoutal Vladimír Putin válku na Ukrajině, vláda připravila v zásadě tři pozměňující návrhy, které reagují na válečnou situaci na Ukrajině,“ upřesnil Stanjura.

Vláda bude navrhovat navýšení rozpočtu ministerstva vnitra o 1,5 miliardy na zajištění programu pomoci občanům Ukrajiny.

Dále navýšení o 300 milionů korun na humanitární pomoc, z toho 150 milionů korun pro ministerstvo vnitra a 150 milionů korun pro ministerstvo zahraničních věcí.

Bude také navrhovat navýšení rozpočtové kapitoly ministerstva obrany o 1 miliardu, která má být určena na nákup ručních palných zbraní, informoval ministr financí Stanjura.

ANO přesuny navržené vládou podpoří. Podle Schillerové jde o krok správným směrem.

„Je to krok správným směrem, my to podpoříme,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová k návrhu vlády Petra Fialy na posílení rozpočtu ministerstva obrany o miliardu.

ANO podle Schillerové podpoří i návrh vlády na přesun 1,8 miliardy korun pro vnitro a na humanitární pomoc.

Poslanci v pátek projednávali návrh státního rozpočtu na rok 2022 ve druhém čtení. Šlo o přesuny v rozpočtu v celkové výši asi 96 miliard korun, tedy zhruba pět procent celkových plánovaných výdajů.

Poslanci mohou navrhovat přesun peněz v rozpočtu, ale měnit výši schodku a další základní parametry rozpočtu už nyní nemohou.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje za jisté, že kvůli migraci z Ukrajiny bude nutné letos novelizovat zákon o státním rozpočtu. O financování péče o ukrajinské uprchlíky po ruské vojenské invazi bude jednat s hejtmany, ale také na unijní úrovni. Pokusí se vyjednat využití evropských fondů.

Česko nadále nemá platný státní rozpočet na letošní rok. Země hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Poslanci zatím jen v prvním čtení schválili nový návrh rozpočtu předložený vládou Petra Fialy (ODS).


Více se o tématu dočtete v článku ZDE:

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet ČR na rok 2022 s deficitem 280 miliard Kč