Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k ukončení války na Ukrajině. (Ilustrační foto)

Ruský ropný gigant se vzbouřil proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, který už osmým dnem pokračuje v invazi na Ukrajinu. Požaduje ukončení války. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se postavil proti invazi. 

„Vyzýváme k okamžitému zastavení bojů v ozbrojeném konfliktu a plně podporujeme jeho řešení prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků,“ oznámilo vedení Lukoilu v prohlášení.

Druhá největší ruská společnost podle mnoha zpráv požádala o mírová jednání s cílem ukončit válku na Ukrajině.

Lukoil, který vede ruský miliardář Vagit Alekperov, se ve čtvrtek připojil k výzvám k míru po hrozbách bojkotu proti svým čerpacím stanicím v USA, ačkoli většinu z nich vlastní Američané jako franšízy.

Ruský ropný gigant je stejně jako všechny další podniky silně zasažen ekonomickými sankcemi Západu a reakcí trhu na invazi na Ukrajinu.

Akcie společnosti kótované v Londýně od té doby, co Rusko minulý týden napadlo Ukrajinu, propadly o více než 99 procent.

Podle časopisu Forbes Alekperovovo čisté jmění kleslo na zhruba 18,6 miliardy dolarů poté, co loni dosáhlo téměř 25 miliard dolarů. (pel)