Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. (Ilustrační foto: Škoda Auto)

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Automobilce totiž chybí díly od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na některé modely vozů. Podnik musel omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. 

Škoda Auto to uvedla v tiskovém prohlášení.

„Koncern Volkswagen včetně automobilky Škoda Auto přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců jsou naší nejvyšší prioritou,“ uvedl podnik.

V důsledku aktuální situace na Ukrajině se Škoda Auto potýká s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů, což má dopad na některé modely.

„Naši odborníci usilovně pracují na hledání dostupných alternativ, které by napomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu,“ uvedla automobilka.

Přímo na Ukrajině se pak vyrábí vozy Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi.

Automobilka také daruje 10 milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni.

Dopady na výrobu a hospodářský chod firmy kvůli sankcím uvaleným na Rusko lze podle podniku očekávat.

Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda v celosvětovém měřítku. V roce 2021 bylo Rusko druhým největším trhem vůbec. Bylo zde dodáno celkem 90 400 vozů značky Škoda.

Ukrajina doposud rovněž představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6 tisíc vozů značky ročně. Od roku 2002 bylo v závodě na Ukrajině vyrobeno přibližně 190 tisíc vozů Škoda. (pel)