Ruský rubl klesl se po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku propadl o téměř 30 procent. (Ilustrační foto)

Rubl se po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku začal hroutit. Kurz se na světových trzích propadl až o 30 procent a je na novém historickém minimu vůči americkému dolaru. Ruská centrální banka zvýšila kvůli pádu rublu a vyšší inflaci hlavní úrok na 20 procent. 

Zatímco v pátek banky za jeden dolar chtěly asi 83 rublů, v pondělí ráno je to 120 rublů, někde cena dokonce překračuje 200 rublů.

Moskevská burza v pondělí ráno neotevřela, začátek obchodování odložila o tři hodiny na 10:00 moskevského času (08:00 SEČ).

Sankce západních zemí proti Rusku přijaté kvůli jeho útoku na Ukrajinu zahrnují odpojení vybraných ruských bank od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Právě to společně se zmrazením rezerv ruské centrální banky vytváří na rubl obrovský tlak.

Podle BBC Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat bankovní karty nebo že bude stanoven limit na množství hotovosti, kterou si budou moci vybrat.

Ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 20 procent z dosavadních 9,5 procenta. Spolu s ministerstvem financí rovněž nařídila firmám, aby prodaly 80 procent svých příjmů v cizích měnách. (pel)

Západ rozhodl: Vykáže ruské banky ze systému SWIFT. Ale jen některé