Skupina Romů u Kachovky na jihu Ukrajiny okradla ruské vojáky o tank. (Ilustrační foto)

Válka na Ukrajině zahájená Ruskou federací trvá už čtyři dny. Nejen vojáci, ale i civilisté na Ukrajině se snaží zastavit ruskou armádu v postupu. Romským bojovníkům u Kachovky v Chersonské oblasti se podařilo ukořistit tank ruským vojákům.

„Cikáni ukradli tank ve vesnici Ljubimovka. Ještě jednou. Cikáni. Tank. Ukradli. Od Rusů,“ napsali místní obyvatelé.

„Vlastně nevím, jak vám to říct, ale nějací Romové ukradli tank od Rusů. Nikdy jsem nebyl tak hrdý, “napsal jeden uživatel Twitteru.

Někteří také vtipkovali, že ho zabavili, aby ho mohli později sešrotovat a vydělat peníze.

Z údajů sčítání lidu žije na Ukrajině asi 47 tisíc Romů. Podle lidskoprávních skupin, které před čtyřmi lety citovala BBC, se však jejich skutečný počet může pohybovat kolem 260 tisíc a jiné odhady hovoří o 400 tisících Romech. Nejčastěji žijí v Zakarpatí, Oděse nebo Charkovské oblasti.

Ukrajinský portál OSN informoval, že až 30 tisíc Romů nemá doklady. Mnozí ukrajinští Romové se navíc ke své etnicitě nehlásí, a to i kvůli zažitému rasismu většinového obyvatelstva a diskriminaci.

Romské osady se jen v posledních letech několikrát staly terčem útoků. Životní podmínky ukrajinských Romů jsou často velmi bídné.

Ukrajinci se už dva dny učí na doporučení vlády vyrábět Molotovův koktejl, který pak hází na ruské tanky a další techniku.

Na sociálních sítích je také spousta videí, na kterých Ukrajinci vlastním tělem brání vjezdu ruského tanku do města. Jeden z nich je z oblasti Černigov, kde se k civilistům přidala i místní policie.

Počty obětí ani na jedné z bojujících stran nejsou vzhledem k nepřehlednosti celé situace známy. (pel)

Válka v Evropě vypukla: Putinovo Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Ostřeluje města po celé zemi

Západ nechal Ukrajinu na holičkách, postěžoval si Zelenskyj. Ke Kyjevu míří ruské tanky

Nové sankce EU míří na banky, klíčový SWIFT však chybí. Zeman sankce považuje za „legrační“