ČNB neuspěla v boji s inflací v ČR. Zvyšování cen však na platech kompenzuje svým zaměstnancům. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) neuspěla v boji s inflací v Česku, která v lednu atakovala 10 procent. Plně ji však na platech kompenzuje svým zaměstnancům. Ti si dopředu v roce 2020 vyjednali prozíravou kolektivní smlouvu, která jim v době rekordního zvyšování spotřebitelských cen jim zaručuje automatický růst platů.

Informoval o tom server Aktuálně.cz, podle kterého mzdy stoupnou o průměrnou inflaci dále navýšenou během tří let aspoň o šest procentních bodů. Deníku to potvrdila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

V roce 2021 mělo jít o navýšení aspoň o jeden procentní bod, letos minimálně o 2,5 procentního bodu a příští rok o tolik, aby šlo v letech 2021 až 2023 celkově přinejmenším o zmiňovaných 6 procentních bodů.

Jak deník dále zjistil, loni se tak zaměstnancům centrální banky zvedly mzdy téměř o 6 procent. A v případě, že by současné vysoké hodnoty inflace vydržely až do konce roku, mohlo by být následující zvýšení platů v ČNB dokonce dvojciferné.

Raketové zvyšování cen tak na ně nedopadne. Paradoxem přitom je, že hlavním úkolem centrální banky je dohlížet na cenovou stabilitu – tedy bojovat s inflací.

Podle dat Českého statistického úřadu inflace v ČR v lednu 2022 rekordně vystřelila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta. Meziměsíční růst cen o 4,4 procenta je pak nejvyšší v historii samostatné České republiky. Důvodem je hlavně zdražování bydlení, ale i pohonných hmot nebo potravin.

Bankovní rada zvýšila na začátku února dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta. ČNB chce dražšími úvěry přispět ke zkrocení inflace.

Zároveň se jednalo o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Na minulém měnovém jednání před koncem roku 2021 rada zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta.

Na zasedání na počátku listopadu rada ČNB zvýšila překvapivě základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, přičemž šlo o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997.

Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. (pel)

ČSÚ: Zdražování dopadlo i na výrobce v průmyslu a zemědělství. Ceny vyletěly strmě nahoru

Inflace v ČR v lednu rekordně vystřelila, atakuje 10 procent. Ceny byly nejvyšší za 24 let