Exprezident Václav Klaus vidí za kroky Ruska frustraci z dlouhodobého odmítání Západu jednat. (Ilustrační foto: IVK)

Exprezident Václav Klaus vidí za kroky Ruska frustraci z dlouhodobého odmítání Západu jednat. Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvojice samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny považuje Klaus za překvapivé a riskantní. Rusko podle něj získalo dojem, že tímto činem nemůže nic ztratit.

Prohlášení zveřejnil Institut Václava Klause.

„Toto rozhodnutí Ruska považujeme za překvapivé a riskantní. Rusko tímto krokem na sebe vzalo roli toho, kdo porušil minské dohody, i když to byla zejména Ukrajina, kdo znění těchto dohod nectil po celých sedm let od jejich podpisu,” uvedl Klaus.

Nelze si to podle něj vyložit jinak, než jako výraz frustrace ruské strany z dlouhodobého odmítání Západu jednat s Ruskem o bezpečnostních zárukách.

„Rusové se uznáním donbaských regionů a následným vysláním ruských vojenských sil na linie dotyku s Ukrajinou rozhodli riskovat hrozbu tvrdých sankcí ze strany Západu a celou situaci tím zřejmě vzdálili od nalezení smírného řešení. Je to důsledek přesvědčení Ruska, že tímto činem už asi nemůže nic ztratit,“ napsal.

Exprezident považuje za smutné, že všechny strany ukrajinského konfliktu nechaly dojít situaci až tak daleko.

„Rozhodnutí ruského prezidenta Putina je i poškozením těch z nás, kteří jsme se po léta snažili vysvětlovat komplikovanost vnitřní ukrajinské (ale i ruské) politické, ekonomické a národnostní situace i nelehkých historických kontextů. Kteří jsme nepodléhali povrchnímu a snadnému přístupu nahlížet na tamní vývoj prizmatem československých zkušeností s komunistickým Sovětským svazem z roku 1968,” uzavřel.

Prezident Miloš Zeman se prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka také vyjádřil k situaci na Ukrajině a v Rusku.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ uvedl na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura ve vyjádření na Facebooku osočil země NATO z toho, že podněcují konflikt Ruska s Ukrajinou.

„Vláda Petra Fialy a tajné služby USA i dalších zemí NATO podněcují konflikt Ruska s Ukrajinou. Nechceme válku! Hnutí SPD považuje současné dění na Ukrajině za důsledek tlaku zpravodajských služeb pod taktovkou USA, Velké Británie a některých států NATO, které se snaží rozpoutat válečný konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou,“ uvedl. (pel)

Putin vpadl na Ukrajinu. Západ se chystá uvalit na Rusko tvrdé sankce

Rusko uznalo samostatný Doněck a Luhansk. Ukrajinu označil Putin za výtvor V.I. Lenina

Exprezident Klaus se postavil za Rusko. Varoval před zapojením Česka do případné války