Rusko uznalo samostatnost Doněcka a Luhanska. (Ilustrační foto)

Rusko uznalo samostatnost Doněcké republiky a Luhanské reubliky, tedy dřívějších území Ukrajiny, které dlouhodobě usilují o nezávislost. Oznámil to ruský prezident Vladimir Putin, který při této příležitosti označil Ukrajinu za výtvor bolševického vůdce V. I. Lenina.

Putin v televizním projevu oznámil, že uznal nezávislost Doněcké a Luhanské republiky, tedy dvou autonomních republik na území ukrajinského Donbasu.

Informoval, že požádá federální shromáždění Ruska, aby podpořilo a následně ratifikovalo smlouvy o uznání s dotyčnými republikami.

Prezident Ruska současně vyzval Kyjev, aby se projevil zodpovědně a zabránil krveprolití.

„Vše, co nyní vládne na Ukrajině, je zplozeno převratem v roce 2014,“ deklaroval Putin.

„Od těch, co se zmocnili vlády v Kyjevě, žádáme, aby se projevili zodpovědně a zabránili krveprolití, jinak ho budou mít na svědomí.“

Putin následně podepsal příslušné dekrety a dohody s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Tyto dohody by mohly Rusku poskytnout právní podklad pro vyslání vojáků do východoukrajinského Donbasu.

Už před tím vůdci obou povstaleckých donbaských republik Denis Pušilin a Leonid Pasečnik vyzvali Putina, aby jejich nezávislost uznal, a požádali, aby s nimi Rusko uzavřelo dohody o přátelství a spolupráci, a to i v oblasti obrany.

Putin zdůraznil, že Ukrajina z pohledu Ruska není jen sousední země, ale „neodmyslitelná část našeho duchovního prostoru“.

Podotkl dále, že jihovýchodní část dnešní Ukrajiny, na které se nacházejí dotyčné autonomní republiky, „býval historicky součástí Ruska“.

Podle Putina vznikla Ukrajina „v důsledku bolševické politiky“. S tím, že „autorem a architektem soudobé Ukrajiny je V. I. Lenin“.

Dnešní Ukrajinu označil Putin za „americkou kolonii s loutkovou vládou“, za „území ovládané NATO“ a za „předmostí“, odkud by Západ mohl vést překvapivý úder proti Rusku. Pokázal také na údajné jaderné know-how, kterým údajně nadále disponuje Ukrajina.

Šéf Kremlu obvinil Ukrajinu, že odmítá plnit mírové dohody z Minsku a že naopak chystá novou vojenskou operaci v Donbasu. Rusko podle Putina udělalo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny.

„Ale v Kyjevě se jen mění prezidenti a poslanci, ale nemění se podstata agresivního režimu,“ konstatoval.

Je proto prý nezbytné „neprodleně uznat nezávislost lidových republik“.

Představitelé Evropské unie, včetně Česka, a Velké Británie v reakci označili uznání samostatnosti zmiňovaných autonomních regionů za porušení mezinárodního práva ze strany Ruska.

Putin zahájil „mírovou misi“ na Donbas

Ruský prezident Putin následně svým výnosem nařídil ruské armádě zahájit misi v donbaských republikách, jejichž nezávislost předtím uznal dekretem. Cílem této mise má být „zajištění míru“.

Potvrdila to tisková agentura TASS.

V souvislosti s výzvou šéfa Doněcké lidové republiky mají ruské ozbrojené síly až do uzavření „dohody o přátelství a vzájemné pomoci“ na území Doněcké lidové republiky pomáhat udržovat mír, uvádí se ve výnosu, jež podepsal prezident Putin.

Obdobně tomu má být i v případě Luhanské lidové republiky.

Z Putinova výnosu není zřejmé, kdy mají ruské vojenské jednotky na východní Ukrajinu vstoupit.

Podle aktuálních informací již jednotky ruské armády vstoupily do povstaleckých republik v Donbasu a míří k tzv. linii dotyku, na které se doněcké proruské autonomistické jednotky již delší dobu vojensky střetávají s ukrajinskou armádou. (sfr)