Exprezident Václav Klaus se nepřímo postavil za Rusko. I když Moskva podle něj sleduje své vlastní zájmy, které nejsou totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu na Ukrajině, její obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. (Ilustrační foto)

Exprezident Václav Klaus se nepřímo postavil za Rusko. I když Moskva podle něj sleduje své vlastní zájmy, které nejsou totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu na Ukrajině, její obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. Zároveň odmítl zapojení Česka do vojenské eskalace a dodávání zbraní, stejně jako zneužívání konfliktu ve vnitropolitickém zápase.

Informoval o tom Institut Václava Klause.

Bývalý prezident v otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi (ODS) upozornil, že situace je neudržitelná a vrcholně nebezpečná pro všechny. V konfliktu na Ukrajině spatřuje dlouhodobě největší bezpečnostní hrozbu na evropském kontinentě.

„Probíhající vojenská eskalace ohrožuje celou Evropu, včetně České republiky. I když si naše veřejnost hrozící nebezpečí příliš nepřipouští, je možnost vzniku otevřeného válečného konfliktu v naší blízkosti velmi reálná,“ napsal.

Na Ukrajině se podle Klause odehrává velmocenský střet USA s Velkou Británií na jedné straně a Ruska na druhé straně. Největší obětí vyhrocované situace je a bude podle exprezidenta Ukrajina.

„Zájmem Ukrajinců válečný střet na jejich území není a být nemůže. Na válku mezi Ukrajinou – v zastoupení USA – a Ruskem na ukrajinském území by Ukrajinci doplatili dalším hlubokým ekonomickým rozvratem, společenskou destabilizací a totální ztrátou nezávislosti,“ uvedl.

Klaus varoval, že se do „válečných hrátek“ může vloudit chyba, která uvede do pohybu nezvladatelný vývoj.

„I když Rusko nepochybně sleduje své vlastní zájmy, které nejsou totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu, jeho obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. Bez Ruska a na jeho úkor nelze dnešní konflikt vyřešit,“ poznamenal.

„Už bylo dost politických vytáček, šíření paniky a přilévání oleje do ohně. Odmítáme pokusy zapojovat Českou republiku do vojenské eskalace konfliktu, dodávat do jeho ohniska zbraně, podílet se na zvyšování napětí, jakož i zneužívat konflikt kolem Ukrajiny v domácím vnitropolitickém zápase a vytvářet atmosféru, v níž je povolován jen jeden ´správný´ názor. Nevytvářejme nepřátele z těch, kteří mají názor jiný,“ pokračoval.

Premiéra Fialu nakonec vyzval, aby zajistil zodpovědné a důstojné vystupování jednotlivých členů vlády a zasadil se o zahájení vážných a zodpovědných jednání všech zainteresovaných stran s cílem naplnit minské dohody a vyjednat bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany konfliktu. (pel)

Biden se chystá na válku na Ukrajině: USA pošlou na východ Evropy další 3 tisíce vojáků