Levnější data v Česku nebudou. Evropská komise zamítla návrh na regulaci trhu. (Ilustrační foto)

Evropská komise odmítla návrh na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v ČR. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dle Evropské komise svou analýzou neprokázal, že tři síťoví mobilní operátoři jednají ve shodě a omezují tak konkurenci. 

ČTÚ o tom informoval na webu.

„Pro Český telekomunikační úřad není rozhodnutí překvapivé. Již na prenotitifikačním jednání, tedy v době, kdy ještě nebyla analýza Evropské komisi známa, Evropská komise neformálně, nicméně poměrně srozumitelně vyjádřila svou skepsi vůči budoucímu postupu Českého telekomunikačního úřadu,“ uvedla mluvčí Tereza Meravá.

Zmínila dále, že sama Evropská komise přitom hodnotí dlouhodobě ceny za telekomunikační služby v ČR jako jedny z nejvyšších v Evropě.

ČTÚ v minulých letech na základě analýzy trhu mobilních dat dospěl k názoru, že je v Česku omezena konkurence, a proto jsou ceny služeb jedny z nejvyšších v Evropě. O2, T-Mobilu a Vodafonu proto chtěl uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu.

Sdružení Evropských regulátorů BEREC se s některými výhradami EK ztotožnilo, nicméně také konstatovalo například významné selhání trhu na maloobchodní úrovni s cenami výrazně nad průměrem EU.

Virtuální operátoři podle BEREC nemohou nabídnout účastníkům konkurenceschopné ceny kvůli zatěžujícím podmínkám na velkoobchodní úrovni. BEREC také doporučoval, aby EK a ČTÚ dále pokračovaly v jednání o odstranění přetrvávajících nejasností. K takovým jednáním už ze strany komise nedošlo.

Český telekomunikační úřad se závěry Evropské komise nesouhlasí a zvažuje další kroky, které by pomohly k levnějším mobilním službám pro spotřebitele.

Loni v červnu Evropská komise zveřejnila svou pravidelnou zprávu DESI 2020 (Digital Economy and Society Index). V indexu, který porovnával datové balíčky členských států z roku 2019, skončili operátoři z ČR třetí nejhorší. (pel)