Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje snížit deficit státního rozpočtu ČR na 150 miliard Kč do konce volebního období, to je do roku 2025. V současné době je deficit vyšší o zhruba 130 miliard korun. Sněmovna projednává vládní návrh rozpočtu na rok 2022 se schodkem 280 miliard.

„Byl bych rád, aby na konci volebního období byl schodek kolem 150 miliard. Bude to velká práce, teď jsme na 280 mi­liardách, tzn. ještě během tří rozpočtů dostat 130 miliard schodku dolů,“ uvedl Stanjura v rozhovoru pro deník Právo.

Stanjura poukázal na prudké tempo zadlužování státu s tím, že současný deficit je „obrovský“. Podotkl, že jen pro letošní rok bude stát nucen vynaložit 5 miliard korun navíc za vyšší úroky za státní dluh.

Celkem tak místo původních 45 mi­liard vyjde splácení státního dluhu na 50 miliard korun.

Připustil dále mimo jiné, že vláda uvažuje o zvyšování spotřební daně v Česku.

„Záleží i na kurzu koruny vůči euru. Nicméně zrovna u daně z tabáku vidíte, že v daních nefunguje jednoduchá trojčlenka. Minulá vláda zvedla daně z tabáku a očekávala vyšší příjem, ale realitou je, že příjem je nižší,“ prohlásil Stanjura.

Předchozí vláda snížila o korunu na litr spotřební daň z nafty. Stanjura však nepočítá s jejím zvýšením. Vyslovil se také proti plošnému snižování DPH.

„Naše základní výhrada ovšem je, že je to plošné opatření a pomáhá i těm, kteří pomoc nepotřebují, a současně nepomáhá tolik těm potřebným.“

„Pokud odhadujeme, že prominutí DPH u energií loni v listopadu a prosinci dělalo asi 2,5 miliardy Kč měsíčně, tak kolik z toho skončilo u těch potřebných?“ podotkl Stanjura.

„Myslím, že naše adresná pomoc, zejména přes příspěvky na bydlení, bude znamenat, že ti potřební nakonec dostanou víc,“ dodal. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ROZPOČTU ČTĚTE ZDE:

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet ČR na rok 2022 s deficitem 280 miliard Kč

Prezident Zeman ve Sněmovně napadl státní rozpočet Fialovy vlády na rok 2022