Evropská unie (EU) má v plánu nasypat miliardy eur do zabezpečení svých satelitů v obavách z aktivit Ruska nebo Číny. (Ilustrační foto: ESA)

Evropská unie (EU) má v plánu nasypat miliardy eur do zabezpečení svých satelitů v obavách z aktivit Ruska nebo Číny. Chce vytvořit bezpečný systém satelitní komunikace odolný proti útokům hackerů. Zároveň má zajistit bezpečné internetové připojení za všech okolností. Celkové náklady se odhadují na 6 miliard eur (146 miliard korun). 

Upozornila na to ČT24.

„Vzhledem k novým výzvám a zvýšené mezinárodní konkurenci se vesmírná politika EU musí neustále vyvíjet a přizpůsobovat, pokud chceme i nadále volně využívat výhod, které vesmír přináší,“ uvedla Unie v tiskové zprávě.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona potřebuje Evropa urychleně jednat, aby dohnala cizí mocnosti, jako jsou Čína a Rusko, ale třeba i Spojené státy.

Brusel se proto chystá vytvořit novou infrastrukturu, která má mj. zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu i tam, kde dosud není běžný.

Jak připomněla ČT, Evropská unie provozuje ve vesmíru několik stovek satelitů využívaných například pro navigační systém Galileo či meteorologickou službu Copernicus.

Podle Komise je ale vzhledem k exponenciálnímu nárůstu počtu družic „vážně ohrožena bezpečnost a odolnost vesmírných prostředků EU a členských států“. I proto Brusel přišel s novým plánem. (pel)