Astronomové našli největší galaxii ve vesmíru. Alcyoneus je 100krát větší než Mléčná dráha. (Foto: Oei a kol., arXiv)

Astronomové našli největší galaxii ve vesmíru. Alcyoneus, který se skrývá asi 3 miliardy světelných let daleko, je obří rádiová galaxie dosahující 5 megaparseků do vesmíru. To je 16,3 milionů světelných let na délku a představuje tak největší známou strukturu galaktického původu. 

Na studii zveřejněnou v Astronomy & Astrophysics upozornila ČT.

„Objevili jsme něco, co je v projekci největší známou strukturou tvořenou jedinou galaxií – obří rádiovou galaxii s předpokládanou vlastní délkou asi 5 megaparseků,“ uvedli autoři studie.

Alcyoneus je tak řádově stokrát větší než Mléčná dráha, která se rozpíná na 28 tisících parsecích.

Obří rádiové galaxie jsou další záhadou ve vesmíru plném záhad. Skládají se z hostitelské galaxie – to je shluk hvězd obíhajících kolem galaktického jádra obsahujícího supermasivní černou díru – a také z kolosálních laloků, které vybíhají z galaktického středu.

Tyto výtrysky způsobuje právě aktivní supermasivní černá díra v galaktickém centru. Ta sice „zhltne“ většinu materiálu, který do ní spadne, ale ne všechen.

Malá část z něj se dostane z vnitřní oblasti akrečního disku k pólům, kde je potom v podobě proudů ionizovaného plazmatu vystřelena do vesmíru rychlostí, která se významně blíží světelné.

Tyto výtrysky mohou urazit obrovské vzdálenosti, než se rozšíří do obřích laloků vyzařujících rádiové záření.

Přestože je tento proces dobře známý z více míst v kosmu, není zatím jasné, proč v některých galaxiích narůstají do naprosto obřích rozměrů. (pel)