Belgie hodlá zavést čtyřdenní pracovní týden. (Ilustrační foto)

Lidé v Belgii budou moci chodit do práce jen 4 dny v týdnu při stejném objemu práce a při stejné mzdě. Reformu sice už potvrdila belgická vláda, její schválení formou zákona se ale protáhne na několik měsíců.

Belgičané budou moci požádat o čtyřdenní pracovní týden.  Dostat by přitom měli stejnou mzdu jako dosud, měli by ale také odpracovat stejný počet hodin.

Lidé si také budou moci vybrat, zda budou během jednoho týdne pracovat více a následující týden méně. To by jim mělo umožnit lépe zvládat pracovní a soukromý život, včetně rodičovství.

V praxi to znamená zachování 38hodinového pracovního týdne s dodatečným dnem volna jako kompenzací za delší pracovní dny.

Společnosti sice mohou žádost zaměstnance s plným úvazkem o zkrácený pracovní týden odmítnout, ale budou muset svou odpověď písemně adekvátně zdůvodnit.

Belgický premiér Alexander De Croo uvedl, že cílem reforem trhu práce, včetně nových pravidel pro noční práci, je vytvořit dynamičtější a produktivnější ekonomiku.

Dohoda také zavádí právo nebýt po běžné pracovní době dosažitelný. Týkat se bude společností s více než dvaceti zaměstnanci.

Zavedení reforem do zákona však může trvat měsíce, protože návrh zákona musí projít několika čteními federálními zákonodárci, než bude schválen.

Belgie přitom zdaleka není jedinou zemí, která se zabývá možností přejít na čtyřdenní pracovní týden.

Šestiměsíční zkušební verze čtyřdenního týdne má začít v roce 2023 ve Skotsku.

Španělsko pak loni vyčlenilo  50 milionů eur (1,2 miliardy korun) z fondů EU pro 200 středně velkých firem. Ty musejí upravit velikost pracovní síly nebo reorganizovat výrobní pracovní postupy, aby přizpůsobily svoji činnost 32hodinovému pracovnímu týdnu.

Čtyřdenní pracovní týden pak funguje už v Dánsku a na Islandu. (pel)