Zpustlou textilku Karnola ničí bezdomovci a narkomani. Obyvatelé si stěžují na hluk a požáry.

Zpustlou opavskou textilku Karnola, která zhruba už 20 let patří podnikateli Františku Peringerovi žijícímu ve Velké Británii, ničí bezdomovci a narkomani. Okolní obyvatelé si stěžují na hluk, nepořádek a opakované požáry. Vadí jim také, že Peringer nenechal areál dostatečně zabezpečit a hlídat. Nezvaní hosté se tak dovnitř dostanou bez problémů. 

Upozornila na to Česká televize.

Sousední obyvatelé se kromě stížností na hluk a hádky obávají, že od požárů mohou chytnout i některé vedlejší domy.

Opakovaně v rozpadajícím areálu musí zasahovat policisté nebo hasiči. Strážníci však nemohou místo hlídat neustále a osoby, které vykážou, se většinou do pár hodin vrátí vylomenou brankou a rozbitými okny zpátky.

Jak zjistila ČT, lidé ze sousedství jsou už ze situace zoufalí. Někteří zvažují, že se odstěhují. Místní mají také v plánu dát dohromady petici, kterou chtějí poslat ombudsmanovi,

Bývalá opavská textilka už zhruba dvacet let patří podnikateli Františku Peringerovi, který žije ve Velké Británii. Ten chtěl kdysi na místě vystavět hotel a kanceláře. Projekt ale nevyšel. A tak je tovární areál už mnoho let opuštěný.

Nyní se brání, že se opakovaně Karnolu snaží zabezpečit, ale vandalové opakovaně rozebírají plot. I to je důvod, proč zatím nedostal pokutu od města.

Peringer se v minulém týdnu setkal s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem (ANO).  Ten chce do někdejší továrny přesunout kluziště po dobu, než se opraví zimní stadion.

Majitel objektu na schůzce slíbil, že objekt před nežádoucím vstupem cizích lidí zabezpečí. (pel)