Nizozemský antimonopolní úřad udělil společnosti Apple už čtvrtou pokutu ve výši 5 milionů eur (120 milionů korun). (Ilustrační foto)

Americká společnost Apple dostala v Nizozemsku už čtvrtou pokutu ve sporu o App Store. Každý týden musí podnik zaplatit 5 milionů eur (přes 120 milionů korun) za to, že neumožnil výrobcům softwarových aplikací v Nizozemsku používat pro seznamovací aplikace v App Store platební metody jiné než Apple.

Úřad pro spotřebitele a trhy (ACM) ukládá společnosti Apple týdenní pokuty ve výši 5 milionů EUR (zhruba 120 milionů korun), protože společnost zmeškala lhůtu 15. ledna, aby provedla nařízené změny.

Nizozemský regulátor zopakoval, že Apple nejen nařízení nevyhověl, ale kladl na seznamovací vývojáře aplikací „zbytečné a nepřiměřené“ podmínky.

Firma se brání tím tím, že alternativní platební systémy představují bezpečnostní hrozby pro uživatele.

Platební zásady App-store společnosti Apple, zejména její požadavek, aby vývojáři aplikací používali výhradně platební systém Apple s provizí až 30 procent, se dostaly pod kontrolu antimonopolních úředníků a zákonodárců v několika zemích, naposledy ve Spojených státech.

Americký Senát nedávno schválil návrh zákona, který by zakázal Applu a Googlu vyžadovat od uživatelů, aby používali jejich platební systémy. (pel)