ČNB zkomplikovala lidem získat vlastní bydlení. Zájem o hypotéky prudce opadl o 28 procent. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) zkomplikovala lidem v Česku získání vlastního bydlení, které je už tak v současné době problematické. Zájem o hypotéky po zvýšení úrokových sazeb centrální bankou ve snaze zkrotit inflaci v lednu 2022 prudce opadl. Lidé na bydlení půjčili jen 32,6 miliardy korun. To představuje oproti prosinci více než čtvrtinový pokles.

Ukázala to statistika České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.

Ačkoli lednové měsíce bývají oproti konci roku obvykle z pohledu poskytnutých hypoték slabší, meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde podle ČBA výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

V lednových číslech se již začaly plně promítat dřívější odhady, že hypoteční trh v letošním roce citelně zpomalí. Banky a stavební spořitelny dle lednového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 32,6 miliardy korun. Ve srovnání s prosincem minulého roku se jedná o pokles o 11,7 miliardy korun (26 procent).

Stejný trend pak následovaly i počty poskytnutých hypoték, které v lednu oproti předchozímu měsíci poklesly o téměř 28 procent, a to z 14 na 10 tisíc. Jedná se o nejnižší počet poskytnutých hypoték od srpna 2020.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu klesl ze 34,2 miliardy na 26,3 miliardy korun, u refinancovaných úvěrů z 10 na 6,3 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték klesl meziměsíčně o 22,5 procenta z 9 900 na 7 700.

„Zájem klientů o hypotéky v lednu oproti konci roku znatelně poklesl, což primárně přisuzujeme pokračujícímu růstu úrokových sazeb. Další ochlazení trhu očekáváme po letošním dubnu, kdy vstupuje v platnost přísnější regulace limitů pro poskytování hypoték. Za celý letošní rok pak očekáváme celkový pokles trhu okolo 50 procent,“ uvedl Matěj Novák, Senior manažer hypoték Moneta Money Bank.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v lednu vzrostla na 3,4 procenta z prosincových 3 procent.

Růst sazeb tak dále zrychluje a byl v lednu nejrychlejší od poloviny loňského roku, kdy Česká národní banka začala zvyšovat sazby. Průměrná hypoteční sazba se tak v lednu dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013.

„Očekáváme, že do poloviny letošního roku půjdou úrokové sazby ještě nahoru a budou se pohybovat kolem 5,0 až 5,5 procenta, koncem roku by pak pozvolna mohly začít klesat,“ uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeissenbank.

Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se nyní pohybuji na nejvyšší úrovni od let 2008 a 2009. V té době byla průměrná sazba u nových hypoték podle dat ČNB kolem 5,5 procenta.

Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od jednotlivých parametrů hypotéky, tedy délky fixace či velikosti vlastních zdrojů.

„S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat, což odráží současný vývoj úrokových sazeb na trhu,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. (pel)