IKEA tentokrát stahuje z prodeje zeleninové kuličky. Výrobky mohou obsahovat plasty. (Ilustrační foto)

Švédsky nábytkový řetězec IKEA, který mj. nabízí v doplňkovém sortimentu také potraviny, stahuje z prodeje jednu šarži mražených zeleninových kuliček Huvudroll s datem minimální trvanlivosti do 26. října. Produkty totiž mohou obsahovat kousky plastů. Nejedná se přitom o první problém, který IKEA s potravinami měla.

„IKEA vyzývá všechny zákazníky, kteří si zakoupili mražené zeleninové kuličky Huvudroll (1 000 g) s datem minimální trvanlivosti do 26. 10. 2022, aby kontaktovali IKEA a požádali o vrácení celé částky, a to kvůli riziku obsahu kousků plastu ve výrobku.,“ oznámila firma v tiskové zprávě.

Podnik doplnil, že kousky plastu z nefunkční výrobní linky kontaminovaly mražené zeleninové kuličky Huvudroll (1 000 g) s konkrétním datem minimální trvanlivosti.

Proto se IKEA rozhodla výrobky s tímto specifickým datem minimální trvanlivosti stáhnout z prodeje.

Švédský řetězec vyzvala zákazníky, aby zmíněné balení vrátili v jakémkoliv jejím obchodě a na místě dostanou peníze zpět. Účtenka za nákup není vyžadována.

„Omlouváme se za jakékoli nepříjemnosti způsobené stažením výrobku z prodeje,“ dodala společnost.

Nejedná se přitom o první problém, který IKEA s potravinami měla. Před pár lety naopak známý řetězec čelil skandálu s masovými kuličkami, které obsahovaly koninu. Maso přitom bylo označeno jako hovězí.

Výsledky testů v Česku v roce 2013 nicméně potvrdily přítomnost koňského masa v masových kuličkách. Společnost poté dočasně zastavila prodej masových kuliček a všech výrobků z mletého vepřového a hovězího masa v několika evropských zemích. (pel)