Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má v plánu zrušit navýšení plateb za státní pojištěnce, které v loňském roce schválila tehdejší Babišova vláda. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má v plánu zrušit navýšení plateb za státní pojištěnce, které v loňském roce schválila tehdejší Babišova vláda. Šéf zdravotnictví to uvedl na Twitteru. Stát by tak tímto opatřením, které by začalo platit od dubna, letos ušetřil 10,8 miliardy korun.

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ avizoval Válek na Twitteru.

Tehdejší šéfové resortů zdravotnictví a financí Adam Vojtěch a Alena Schillerová (ANO) se loni dohodli na navýšení platby za státní pojištěnce o 200 korun měsíčně na 1960 korun od ledna 2022.

O možnosti, že by Fialova vláda platby za státní pojištěnce mohla zmrazit na loňské úrovni, i když se od ledna měly zvýšit, se hovořilo už dříve. Zdravotnické odbory i kvůli tomu od dnešní půlnoci vstupují do stávkové pohotovosti.

„Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce. Je to skutečně pohotovost na protest proti záměru vlády snížit finanční prostředky na zajištění zdravotnictví a dalších veřejných služeb a veřejné správy,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Odbory upozornily na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty a podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se už druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením.

Jak uvedla Česká televize, tímto opatřením, které by platilo od dubna, by stát letos ušetřil 10,8 miliardy korun. Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, nezaměstnané nebo vězně.

Médii rovněž proběhly informace o možných škrtech na hygienických stanicích. Dopis hygienickým stanicím o chystaném propouštění zaměstnanců odeslala koncem minulého týdne ředitelka ekonomicko-správního odboru ministerstva zdravotnictví Pavla Marešová údajně na pokyn hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.

Vláda chce v hygienické službě v letošním roce ušetřit 95 milionů korun. Zrušit by se mělo 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie počty míst na stanicích zvyšovaly.

Ministerstvo zdravotnictví sice minulý týden tuto informaci popřelo, podle Žitníkové ji ale v pondělí na on-line poradě s řediteli krajských hygienických služeb ani nevyvrátilo. (pel)

Stát dá příští rok 15 miliard navíc za státní pojištěnce, ale rozpočet ČR s tím nepočítá