Stát dá příští rok 15 miliard navíc za státní pojištěnce, ale státní rozpočet ČR s navrženým deficitem 390 miliard s tím nepočítá.

Stát dá v roce 2022 navíc 15 miliard korun za státní pojištěnce, ale schválený státní rozpočet ČR s navrženým schodkem 390 miliard korun s tím nepočítá. To by znamenalo, že deficit buď naroste o zmíněných 15 miliard, anebo vláda bude muset peníze ušetřit jinde, tedy vzít z naplánovaných výdajů. 

Upozornil na to server iRozhlas.cz.

Šéfové resortů zdravotnictví a financí Adam Vojtěch a Alena Schillerová (oba ANO) se dohodli na navýšení platby za státní pojištěnce v příštím roce o 200 korun měsíčně ze současných 1 767 korun.

Státní rozpočet by krok vyšel na 14 až 15 miliard korun. Jak však upozornila šéfka státní kasy Schillerová, v rozpočtu zatím nejsou zapracovány.

„Budu je tam muset dát, pokud to vláda schválí během letních měsíců. Domnívám se, že čísla napovídají, že to bude dostačující a bude to zvedat úroveň státního pojištění,“ citoval ji server.

Podle Vojtěcha byly výdaje zdravotního pojištění související s epidemií koronaviru z veřejného zdravotního pojištění dosud asi 50 až 55 miliard korun, čímž došlo k vyčerpání většiny rezerv zdravotních pojišťoven z předchozích let.

Vláda si slibuje vyšší výběr pojistného také po otevření obchodů a služeb, které byly dlouhou dobu úplně uzavřeny, nebo fungovaly v omezeném režimu.

Náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová doufá, že plánované navýšení plateb za pojištěnce pomůže systém stabilizovat.

V Česku je více než 5,9 milionu státních pojištěnců. Platby z rozpočtu za ně odvedené tvoří asi čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, letos je to za každého 1 767 korun měsíčně. Výdajů na péči ale spotřebují většinu. Ostatní příjem systému je pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků.

Babišova vláda schválila na začátku června návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun.

Někteří ministři však už avizovali, že po šéfce státní pokladny Aleně Schillerové (ANO) budou požadovat více peněz. V návrhu navíc chybí priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun.

Jak dříve upozornila ČT, jde právě třeba o zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila. (pel)