Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg pohrozil Bruselu, že zruší Evropě Facebook, Instagram a další platformy. (Ilustrační foto)

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg pohrozil Bruselu, že zruší Evropě Facebook, Instagram a další platformy. Firma uvedla, že kvůli sporům o uchovávání dat uživatelů zvažuje odchod z Evropy. Zuckerberg požaduje, aby všechna data uživatelů mohla být i nadále odesílána na servery společnosti v USA. 

V opačném případě je rozhodnut služby této společnosti na území Evropy jednoduše vypnout.

Firma to uvedla v podrobných záznamech o hospodaření, které předložila americké komisi pro cenné papíry.

„Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě, včetně Facebooku a Instagramu,“ je uvedeno ve zveřejněné zprávě.

Společnost dodala, že by to „podstatně a nepříznivě ovlivnilo naše podnikání, finanční situaci a provozní výsledky“.

Regulační orgány v Evropě v současné době připravují novou legislativu, která bude určovat, jak budou uživatelská data občanů EU přenášena přes Atlantik.

V červenci 2020 Evropský soudní dvůr rozhodl, že standard přenosu dat mezi EU a USA dostatečně nechrání soukromí evropských občanů.

„Meta nemůže jen vydírat EU, aby se vzdala svých standardů ochrany dat,“ uvedl na Twitteru evropský zákonodárce Axel Voss a dodal, že „opuštění EU by bylo jejich ztrátou“.

Odesílání dat evropských uživatelů do USA je v rozporu s GDPR, tedy s pravidly pro ochranu osobních údajů. (pel)