Stát sliboval z dotací EU vybudovat 5 tisíc bytů. Postaví se přitom jen necelá polovina, odhalila kontrola NKÚ.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mělo v letech 2016 až 2021 k dispozici 7,5 miliardy korun z dotací EU na výstavbu 5000 sociálních bytů. Do konce roku 2023 se jich však podaří postavit necelá polovina, a to 2 212. A to jen v případě, že se podaří dokončit všechny už rozběhnuté projekty.

Odhalila to kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle které byl důvodem nedosažení plánovaného množství 5 tisíc sociálních bytů hlavně nízký zájem žadatelů o podporu.

„Kvůli nezájmu snížilo MMR množství připravených peněz z původních 7,5 miliardy korun v roce 2015 na 4,5 miliardy korun v roce 2017. Až poté zatraktivnilo podmínky pro získání dotace, čímž se zájem částečně zvýšil. Kvůli snížení alokace peněz z roku 2017 už ale na podporu nedosáhlo 28 projektů, přestože splnily podmínky,“ uvedli kontroloři.

Kromě toho řada žadatelů odstoupila od svých projektů poté, kdy už MMR rozhodlo, že získají dotaci. Jen do konce kontroly bylo takto ukončeno 76 projektů, díky kterým mělo vzniknout 522 sociálních bytů.

„Jako důvod uváděli žadatelé například nejistotu právního prostředí plynoucí z neexistence zákona o sociálním bydlení, vysokou administrativní zátěž a podobně,“ uvedl NKÚ.

Kontroloři se také zaměřili na samotnou administraci projektů. Při jejich výběru MMR nezohledňovalo náklady v přepočtu na podpořený byt, lůžko nebo osobu využívající sociální bydlení a nestanovilo ani žádné jiné kritérium, které by bralo v potaz vynaložené peníze v porovnání s jejich přínosy.

Dále se ukázalo, že doba hodnocení projektu byla v průměru 252 dní, a to hlavně kvůli dlouhým procesům při získávání stavebního povolení. Původně přitom resort počítal s tím, že proces hodnocení projektů bude trvat zhruba 152 dní.

Nejvyšší kontrolní úřad šetřil projekty z let 2016 až 2021. V tomto období se v čele ministerstva pro místní rozvoj vystřídaly Karla Šlechtová a Klára Dostálová (obě ANO). (pel)