Slovensko podepsalo smlouvu, že v zemi bude moci byt umístěna americká armáda. (Foto: MO SR)

Slovensko podepsalo smlouvu, že v zemi bude moci byt umístěna armáda Spojených států. Dohodu, kterou podepsali slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken v noci na pátek ve Washingtonu, musí však ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová. 

Informovalo o tom slovenské ministerstvo zahraničí.

„Bilaterální spolupráce mezi Slovenskem a Spojenými státy americkými je dlouhodobě na vynikající úrovni. Spolupráce v oblasti obrany s USA významně přispěla k úspěšné transformaci a modernizaci Ozbrojených sil SR, speciálně vzdušných sil a sil pro speciální operace. Dáváme této spolupráci odpovídající právní základ. Jde o vyjádření našeho společného závazku, jako spojenců v rámci NATO, vůči transatlantické bezpečnosti,“ uvedl ministr obrany Naď.

Zdůraznil dále, že USA jsou pro Slovensko strategickým spojencem nejen z období modernizace Ozbrojených sil SR, ale už z dob formování nezávislého Československa, nebo integrace Slovenska do NATO.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který se jednání a podpisu také zúčastnil, uvedl, že posílení obranné spolupráce s hlavním garantem bezpečnosti SR, zejména v době prohlubující se nejistoty a geopolitického napětí, je pro Slovensko přirozeným krokem.

„Navíc je třeba mít na paměti, že tak činíme jako poslední země na východní hranici EU a NATO,“ řekl Korčok.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť v zemi, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor.

Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla být platit po dobu deseti let. (pel)

Biden se chystá na válku na Ukrajině: USA pošlou na východ Evropy další 3 tisíce vojáků

Američan Blinken přijel Ukrajinu varovat před Ruskem a přivezl jí zbraně za miliardy