Ekonomika Evropské unie ve 4. čtvrtletí 2021 stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta, ukázala předběžná data Eurostatu. (Ilustrační foto)

Růst ekonomiky EU na konci roku 2021 zbrzdil. Ekonomika Evropské unie ve 4. čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Jde tak o výrazné zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy růst činil 2,2 procenta. Oživení brzdila pandemie covidu-19. 

Vyplynulo to z rychlého odhadu zveřejněného evropským statistickým úřadem Eurostat.

V meziročním srovnání pak tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zrychlilo na 4,8 procenta ze 4,1 procenta ve třetím čtvrtletí.

HDP eurozóny, tedy v 19 zemích platících eurem, hospodářský růst zpomalil tempo ve 4. kvartálu na 0,3 z 2,3 procenta. Meziročně ale růst zrychlil, a to na 4,6 procenta z 3,9 procenta ve 3. čtvrtletí.

Eurostat odhaduje, že růst za celý loňský rok v zemích EU a stejně tak i v eurozóně dosáhl 5,2 procenta.

Oživení brzdila pandemie covidu-19, kdy řada evropských států kvůli zhoršení situace znovu zpřísnila protikoronavirová opatření. Mnoho podniků tak bylo nuceno zavřít.

Z členských zemí EU rostlo podle Eurostatu mezičtvrtletně nejrychleji hospodářství ve Španělsku, a to o 2 procenta. Následuje Portugalsko (+1,6 procenta) a Švédsko (+1,4 procenta).

Nejhorší situace byla v Rakousku, jehož ekonomika zaznamenala proti předchozímu čtvrtletí útlum o 2,2 procenta. (pel)