Miliardář Daniel Křetínský zřejmě prodá svůj podíl v německé bance Aareal. (Ilustrační foto)

Miliardář Daniel Křetínský zřejmě prodá svůj podíl v německé bance Aareal. Hodnota celé banky je odhadovaná až na 1,86 miliardy eur (45,4 miliardy korun). Fond Vesa Equity Investment, který Křetínský vlastní spolu s dalším podnikatelem Patrikem Tkáčem, je jedním ze tří největších akcionářů banky.

Zahraniční média informovala, že Křetínský se chystá přijmout od tří zahraničních investorů nabídku na převzetí německé banky Aareal.

Zájem o odkup banky projevila skupina Atlantic BidCo, do které spadá americká společnost Advent International.

Dále pak kanadský penzijní fond CPPIB a firma Centerbridge Partners. Skupina oznámila, že její nabídku přijalo 26,99 procenta akcionářů, včetně opce na odkup 6,85 procenta akcií.

V minulém týdnu pak Atlantic BidCo zvýšila nabídku na odkup na 31 eur za akcii, což ohodnocuje celou banku na 1,86 miliardy eur (45,4 miliardy korun).

Dva velcí investoři Adam Epstein a Petrus Advisers ale nabídku odmítli, protože je podle nich příliš nízká. Epstein vlastní v bance pětiprocentní podíl a Petrus Advisers téměř šestnáctiprocentní.

Atlantic BidCo rovněž  v minulém týdnu snížila limit pro přijetí nabídky na 60 z předchozích 70 procent a prodloužil také lhůtu pro přijetí nabídky do 2. února.
Vedení Aareal Bank a dozorčí rada transakci podpořily, a to i přes odpor investorů. (pel)