Toyota byla loni největším prodejcem aut na světě. Opět předstihla německý Volkswagen. (Ilustrační foto)

Japonská automobilka Toyota byla loni opět největším prodejcem aut na světě. Druhý rok za sebou předstihla německý Volkswagen. Toyota loni prodala 10,5 milionu vozů, což představuje meziroční nárůst o 10,1 procenta.

V údajích o prodeji vozů automobilky Toyota jsou zahrnuty i její dceřiné značky Daihatsu Motors, která se specializuje na malé vozy, a výrobce užitkových vozů Hino Motors.

Toyota druhým rokem za sebou předstihla německý Volkswagen, který si držel pozici světové jedničky pět let v řadě za sebou.

Rozdíl v prodeji mezi automobilkami Toyota a Volkswagen se v roce 2021 prohloubil. Německý koncern loni prodal 8,9 milionu vozů. Jeho prodeje meziročně klesly o 5 procent. Jde o nejhorší prodejní výsledek Volkswagenu za posledních deset let.

Toyota (včetně dceřinných firem) loni prodala 10,5 milionu automobilů vozů. V roce 2020 to bylo 9,528 milionu vozů. Volkswagen v roce 2020 prodal 9,305 milionu automobilů.

Výrobci automobilů byli loni nuceni snížit produkci kvůli nedostatku polovodičů z důvodu koronavirové pandemie. Japonská firma však v pandemii obstále lépe než většina ostatních výrobců automobilů, neboť její domácí trh, Japonsko a části Asie, byl zasažen méně než Evropa. (sfr)