Německá ekonomika v roce 2021 rostla o 2,8 procenta. (Ilustrační foto).

Německá ekonomika za čtvrté čtvrtletí roku 2021 klesla proti předchozímu kvartálu o 0,7 procenta. Za celý rok tamní ekonomika vzrostla o 2,8 %. Ve Francii HDP v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl o 0,7 %. Za celý loňský rok francouzská ekonomika meziročně vzrostla o sedm procent, což je nejvíce za posledních 52 let.

V Německu hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 klesl proti předchozímu kvartálu o 0,7 procenta. Oznámil to spolkový statistický úřad.

Za celý rok 2021 se ale však hospodářství v Německu vrátilo k růstu, který dosáhl 2,8 procenta.

Tamní statistický úřad uvedl, že oživení ekonomiky zastavila nová vlna pandemie nemoci covid-19 společně s doprovodnými karanténními opatřeními.

Soukromá spotřeba se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 proti předchozímu kvartálu snížila. Proti tomu spotřebitelské výdaje vlády vzrostly.

Mezičtvrtletně klesly také výdaje na stavební investice.

Pro letošní rok očekává německá vláda růst ekonomiky o 3,6 procenta. Ještě loni na podzim však pro letošní rok očekávala růst HDP o 4,1 procenta.

Francouzská ekonomika vzrostla o 7 procent

Francouzská ekonomika díky oživení po koronavirové krizi vzrostla v roce 2021 o sedm procent. Je to nejvíce za 52 let.

Vyplynulo to z předběžných údajů, které zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE.

Objem hrubého domácího produktu (HDP) v loňském roce byl ale v celoročním průměru o 1,6 procenta nižší než v roce 2019, tedy před vypuknutím pandemie.

V roce 2020 se francouzská ekonomika kvůli přísným pandemickým omezením propadla o osm procent.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) ve Francii zvýšil proti předchozímu čtvrtletí o 0,7 procenta po mezičtvrtletním růstu o 3,1 procenta v předchozím kvartálu.

Růst ve čtvrtém čtvrtletí podpořily zejména spotřebitelské výdaje, které se zvýšily o 0,4 procenta. Jejich růst však zpomalil z 5,6 procenta v předchozích třech měsících, kdy se ekonomika otevřela po uzávěrách.

V posledních třech měsících roku 2021 se výrazně zvýšily podnikové investice.

Francie je po Německu druhou největší ekonomikou eurozóny. (sfr)