Prezident Miloš Zeman podepsal zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i vyšší příspěvky na bydlení z důvodu raketového růstu cen energií. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Prezident Miloš Zeman podepsal zmrazení platů ústavních činitelů. Platy politiků a soudců se tak od února vrátí na úroveň loňského roku a zůstanou až do konce roku zmrazené. Zeman schválil také vyšší příspěvky na bydlení z důvodu raketového růstu cen energií. 

Informoval o tom Hrad.

Soudcům v Česku, kteří proti návrhu protestují, tak prezident vzal poslední zbytky naděje. Čáru přes rozpočet už jim v minulém týdnu udělali senátoři, kteří návrhu Fialovy vlády, aby se platy politiků a soudců vrátily na úroveň loňského roku a zůstaly až do konce roku zmrazené, dali také zelenou.

Rozhodli tak na návrh ODS, a to navzdory doporučení svých výborů, podle nichž je novela protiústavní vzhledem ke snížení příjmů soudců.

Prezident Zeman také opakovaně předem avizoval, že zákon o letošním zmrazení platů ústavních činitelů podepíše. Kvůli platům soudců ho nehodlal vetovat, i když zástupci justice se chystají normu napadnout u Ústavního soudu.

Soudci přitom doufali, že normu zruší buď senátoři, nebo právě prezident Miloš Zeman.

Zeman nicméně pár dní předem během jmenování sedmi nových soudců zkritizoval stávající činitele za neochotu nechat si zmrazit platy. Obvinil je z „nenažranosti“.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil kvůli úsporám za pandemie koronaviru základ z roku 2020.

Od letoška bylo navyšování znovu automatické. Od ledna se platové základny ústavních činitelů, soudců a státních zástupců zvedly o 6 procent.

Fialova vláda nicméně schválila, že se platy ústavních činitelů vrátí od února na loňskou úroveň.

Senátem a prezidentem také kromě toho prošlo, že na příspěvky na bydlení dosáhne v souvislosti s dražšími energiemi širší okruh lidí, dávky budou navíc vyšší.

Předloha také zmocňuje kabinet, aby mohl letos rozhodnout o dalším zvýšení dávky, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. (pel)

Vláda dala zelenou zmrazení platů ústavních činitelů. Soudci protestují

Vláda dala zelenou zmrazení platů ústavních činitelů. Soudci protestují