Soudci protestují proti navrhovanému zmrazení jejich platů i politiků nebo státních zástupců. (Ilustrační foto)

Vláda Petra Fialy (ODS) na jednání schválila avizované zmrazení platů ústavních činitelů. Platová základna má zůstat na loňské úrovni. Soudci proti návrhu protestují. Podle vysoce postavených soudních činitelů je nynější návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v rozporu s dřívějšími rozhodnutími Ústavního soudu, a tedy protiústavní. 

Informoval o tom deník Právo a Úřad vlády.

„Máme zde bohatou judikaturu Ústavního soudu (ÚS). Ten řekl, že pokud se plošně všem sníží či zmrazí platy, tak není důvod z toho vyjímat soudce. Ale pokud to není plošné a jde jen o vybrané skupiny, kterým se ubírá, tak soudci by neměli být mezi nimi. Jestliže by se tedy zmrazily platy jen politikům a soudcům, tak je to v rozporu s ustálenou judikaturou Ústavního soudu,“ uvedl předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy pro Právo.

Stát by se měl podle něj držet zákona a ustálených názorů ÚS. Podle Angyalossyho nejde sáhnout jen na platy zmíněných skupin, protože Ústavní soud už opakovaně řekl, že takto to nelze.

Jak deník připomněl, narážel tím na zkušenosti z předchozích let, kdy se soudci kvůli nezákonnosti zmrazení svých platů obraceli na Ústavní soud a ten jim následně dal za pravdu.

S předsedou Nejvyššího soudu souhlasí i šéf Soudcovské unie Libor Vávra.

„Tak, jak je novela navržená, to nemůže před Ústavním soudem obstát. O tom jsem přesvědčen. Musíme se zeptat, proč je to navrženo zrovna takto, protože tam je několik věcí, které výslovně Ústavní soud zmiňuje opakovaně a které nebyly splněny,“ řekl Právu Vávra.

Vláda premiéra Petr Fialy (ODS) chce zrušit plán předchozího Babišova kabinetu na plošné přidání zaměstnancům ve veřejné sféře. Schválila zvýšení platů policistů, hasičů a vojáků plošně o 700 korun měsíčně.

Přidáno o 6 procent dostanou i zdravotníci, pedagogové pak o 2 procenta. Původní návrh předchozí vlády počítal s růstem o 1 tisíc korun.

Na jeden rok se ovšem zmrazí platy všem ústavním činitelům a státním úředníkům, tedy i politikům, soudcům a státním zástupcům.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už podle Fialy připravuje příslušnou novelu zákona, podle níž by platy a náhrady představitelů státní moci, europoslanců, soudců a státních zástupců zůstaly na stejné úrovni jako loni, a nezvyšovaly se tak o 6 procent.

„Naše země čelí vzrůstající inflaci a drahotě. Dopadá to na mnoho lidí. Říkali jsme, že je potřeba proti tomu něco dělat. Jak víte, reagovali jsme na to i tím, že jsme zvýšili tarifní platy jen těm skupinám státních zaměstnanců, kteří stojí v první linii boje s covidem-19. U těch ostatních došlo k zachování úrovně z loňského roku a my jsme považovali za správné, abychom stejně přistoupili i k ústavním činitelům. Proto jsme dnes přijali návrh, aby se platy ústavních činitelů vrátily na úroveň roku 2021,“ uvedl premiér Fiala.

„My tak postupujeme za situace, která je velmi vážná, a to z hlediska narůstajícího schodku státního rozpočtu a z hlediska celkové ekonomické situace celé České republiky. Není to opatření jenom vůči úzké skupině,“ vysvětlil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) si takové navýšení nemůže dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil kvůli úsporám za pandemie koronaviru základ z roku 2020.

Od letoška je navyšování znovu automatické. Od ledna se platové základny ústavních činitelů, soudců a státních zástupců zvedly o 6 procent. Plat politiků má tak od letošního ledna vycházet z částky 89 155 korun.

Jak upozornilo Právo, ministerstvo práce navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni. Měla by činit 84 060 korun. U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. (pel)