Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) žádá Brusel o posudky k lince na toastový chléb Penam holdingu Agrofert. Chce zpět vymáhat 100 milionů korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) si došlápne na holding Agrofert, který expremiér Andrej Babiš (ANO) zaparkoval kvůli střetu zájmů v roce 2017 do svěřenských fondů. Do Bruselu poslal žádost o posudky, protože chce vymáhat zpět dotaci 100 milionů korun na linku v Penamu pro výrobu údajně zdravějšího toastového chleba.

Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

„Důkazní materiály související s prošetřením případného uvedení neúplných či nepravdivých údajů projektu jsou zásadní i pro řízení o odnětí dotace, které je ministerstvo připraveno paralelně vést,“ zdůvodnil ministr Síkela, proč EK dopis zaslal.

Adresoval ho přímo eurokomisařce pro soudržnost a reformy Elise Fereirrové.

„K projektu Zelená louka má ministerstvo od Evropské komise k dispozici pouze jeden odstavec v auditní zprávě. Auditoři v něm říkají, že zástupci Evropské komise by tomuto projektu za inovativnost přidělili méně bodů. MPO opakovaně EK žádalo o posudky, z nichž závěr auditu vychází, komise je však stále neposkytla,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Doplnil dále, že bez posudku EK nemá ministerstvo k dispozici podrobnější informace o tom, v čem audit shledal porušení podmínek, ani argumentaci či důkazy pro případné odnětí dotace.

Penam dotaci použil na Pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy, kde vznikla moderní linka na toastový chléb, který by podle dřívějších vyjádření firmy měl být chutnější, zdravější a bez konzervantů.

Z celkové ceny 400 milionů korun šlo 100 milionů z evropské dotace.

Bruselští úředníci dlouhodobě tvrdí, že projekt nebyl inovativní, což potvrdily tři nezávislé posudky zmiňované také v rozboru ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše zaslaném loni v říjnu do Prahy.

„Existuje důvodná obava, že pokud by se případné rozhodnutí o odnětí dotace opíralo pouze o názor auditorů EK, neobstojí u potenciálního soudního sporu před českým soudem. Pokud by se prokázalo pochybení, začal by proces odnětí dotace. Pro tyto kroky však MPO aktuálně stále nemá potřebné podklady,“ uvedl resort. (pel)

Česko zatím nebude po Agrofertu vymáhat zpět dotaci 100 milionů na linku v Penamu