Senátoři schválili návrh na zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k novele negativně vyjádřily dva klíčové výbory. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Senát vzal soudcům v Česku poslední zbytky naděje. Senátoři dali zelenou návrhu Fialovy vlády, aby se platy politiků a soudců vrátily na úroveň loňského roku a zůstaly až do konce roku zmrazené. Rozhodli tak na návrh ODS, a to navzdory doporučení svých výborů, podle nichž je novela protiústavní vzhledem ke snížení příjmů soudců.

Novela tak nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten však už předem avizoval v pořadu Frekvence 1, že zákon o letošním zmrazení platů ústavních činitelů podepíše. Kvůli platům soudců ho vetovat nebude, i když zástupci justice se chystají normu napadnout u Ústavního soudu.

Soudci přitom doufali, že normu zruší buď senátoři, nebo právě prezident Miloš Zeman.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil kvůli úsporám za pandemie koronaviru základ z roku 2020.

Od letoška bylo navyšování znovu automatické. Od ledna se platové základny ústavních činitelů, soudců a státních zástupců zvedly o 6 procent.

Fialova vláda nicméně schválila, že se platy ústavních činitelů vrátí od února na loňskou úroveň.

Soudci však proti návrhu protestují. Podle vysoce postavených soudních činitelů je nynější návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v rozporu s dřívějšími rozhodnutími Ústavního soudu, a tedy protiústavní.

Ministerstvo práce navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni. U politiků by měla činit 84 060 korun. U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny.

Senátem také kromě toho prošlo, že na příspěvky na bydlení dosáhne v souvislosti s dražšími energiemi širší okruh lidí, dávky budou navíc vyšší.

Předloha také zmocňuje kabinet, aby mohl letos rozhodnout o dalším zvýšení dávky, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Novela taktéž poputuje k podpisu prezidentovi Zemanovi. (pel)

Vláda dala zelenou zmrazení platů ústavních činitelů. Soudci protestují