Nová šéfka resortu Jana Černochová (ODS) slíbila dávat na obranu 2 % HDP v roce 2025. (Ilustrační foto)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila priority resortu pro rok 2022. Zdůraznila, že ministerstvo by se v příštím roce mělo zaměřit na modernizaci a novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Zároveň slíbila dodržet 2 procenta HDP na obranu v roce 2025.

„Dvě procenta HDP na obranu do roku 2025 v programovém prohlášení máme. Není to pouze závazek vůči NATO, ale je to věc, která bude užitečná i pro Českou republiku, pro naši obranu,“ řekla Černochová na tiskové konferenci.

Klíčové je podle nového vedení resortu také snižování vnitřního dluhu, který činí více než 100 miliard korun.

Černochová chce mj. předložit zákon o investičním fondu pro obranu. Ten má umožnit garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů. Nová šéfka resortu řekla, že inspirací byl prvorepublikový fond obrany. Fungovat by mohl začít koncem příštího roku nebo v roce 2024.

Další prioritou ministerstva je zvýšit nábor vojáků do armády. K tomu účelu hodlá Černochová vybudovat virtuální náborové středisko.

Jak informovala ČT, za ideální by považovala, aby ročně do armády přišlo dva tisíce nových vojáků, v současné době to podle ní je 500 až 800. Upozornila, že každý nový voják rozpočet stojí 1 milion korun, je proto potřeba vyčlenit potřebné peníze.

Do škol by se pak měla vrátit branná výchova.

Je přesvědčena, že žáci by se měli umět pohybovat v lese s mapou, měli by znát základy topografie nebo si vědět rady při autonehodě.

Vypíchla, že stěžejní musí být pro ČR také autonomní bojové systémy, kvantová technologie, biotechnologie i umělá inteligence

Vysílání českých jednotek na pomoc za hranice by podle Černochové mělo být flexibilnější. Zájmem ČR je také udržovat blízké vztahy se Spojenými státy a s Izraelí, řekla. (pel)

Výdaje na obranu v ČR rostou historicky nejvyšším tempem, přesto nedosahují 2 % HDP