Výdaje na obranu v ČR rostou historicky nejvyšším tempem, přesto nedosahují závazku vůči NATO vynakládat 2 procenta HDP. (Foto: Ministerstvo obrany)

Výdaje na obranu v ČR rostou historicky nejvyšším tempem, přesto nedosahují závazku vůči NATO vynakládat 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Náčelník generálního štábu Aleš Opata sice pochválil vznikající kabinet za plánovaný nárůst rozpočtu, ale varoval, že nákup nových pásových bojových vozidel pěchoty nesmí být zabrzděn. 

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Výdaje na obranu rostou historicky nejvyšším tempem. Od roku 2014 se náš rozpočet zdvojnásobil, což je v rámci státní správy naprosto bezprecedentní vývoj,“ uvedl končící ministr obrany Lubomír Metnar na velitelském shromáždění.

Při jeho nástupu do funkce v roce 2018 byl rozpočet 59 miliard korun, letos to je přes 85 miliard korun.

Za posledních 7 let je ze 30 členů NATO Česká republika na sedmém místě v tempu růstu.

Protože hlavním úkolem armády je zajišťování obrany státu, musí se její vybavení průběžně modernizovat.

Během Metnarova působení bylo uzavřeno 42 tisíc smluv za 150 miliard korun, z toho 97 procent s domácímu dodavateli.

Nedávno ministerstvo uzavřelo smlouvu na francouzská děla ráže NATO a izraelské protiletadlové komplety SHORAD.

Vojáci dostanou či už dostali nové ruční zbraně, vrtulníky, radiolokátory MADR, letouny CASA, přenosné raketové komplety, obrněná vozidla pro bojové jednotky i chemiky, terénní automobily, balistickou ochranu a další.

Generál Opata ministrovi poděkoval, že se mu podařilo rozhýbat armádní zakázky.

„Pevně doufám, že s novou vládou se nám bude také dobře spolupracovat. Naše země to potřebuje. Dvě procenta HDP jsou nutností a oceňuji, že se to objevilo jako jedna z priorit nové koalice,“ prohlásil náčelník generálního štábu.

Podle Opaty se podařilo splnit všechny stanovené cíle s výjimkou nákupu nových pásových bojových vozidel pěchoty. Výběrová komise nedávno oznámila, že žádný ze tří účastníků nesplnil stanovené požadavky. O největší armádní zakázce za asi 50 miliard korun tak bude muset rozhodnout nová vláda.

„Jsem velmi znepokojen současnou situací. Tento projekt se v žádném případě nesmí zastavit nebo brzdit. Je to záležitost národní bezpečnosti a nesnese žádného odkladu,“ varoval Opata.

Budoucnost armády podle něj spočívá v technologiích, umělé inteligenci, bezpilotních prostředcích, laserem naváděné munici a v robotizaci.

Armádu Metnar ocenil za nasazení při tornádu na jižní Moravě nebo při misích, především v Afghánistánu. (pel)