Lidé v Česku loni investovali do kryptoměn 5 miliard. Obchod s nimi vzrostl o 25 procent. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Lidé v Česku investovali v roce 2021 do kryptoměn 5 miliard korun. Obchod s nimi vzrostl o 25 procent. Většinu transakcí tvořily bitcoiny a ethereum. V ČR do kryptoměn investuje třeba exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který po volebním debaklu rezignoval na post předsedy strany. 

Vyplynulo to z informací největší kryptoměnové směnárny Bit.plus.

Výrazněji začal kurz bitcoinu posilovat až na začátku minulého roku, kdy jeho cena vzrostla nad 30 tisíc dolarů (de aktuálního kurzu cca 646 tisíc korun). Meta tedy byla překonána vůbec poprvé na přelomu let 2020 a 2021.

Během jediného měsíce lidé v Česku nakoupili kryptoměny za půl miliardy korun. Už v pololetí pak objem obchodů překročil 3 miliardy korun.

V druhé polovině roku růst nejznámější kryptoměny reagoval na zvyšující cenu a zpomalil.

Zájem o kryptoměny během roku ovlivňovala například vyjádření majitele Tesly Elona Muska, přijetí bitcoinu jako oficiálního platidla v Salvadoru nebo naopak omezení obchodu s ním v Číně nebo Indii.

Rekord padl v listopadu, kdy se cena bitcoinu dostala až na 68 600 dolarů, tedy téměř 1,5 milionu korun.

Na konci roku ale klesla na necelých 48 tisíc dolarů (cca 1 milion korun).

Následně po zprávách z americké centrální banky Fed a nepokojích v Kazachstánu se v lednu dále propadala až na 41 tisíc dolarů (882 tisíc korun).

V Česku do kryptoměn investuje třeba exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten podle majetkového přiznání v roce 2020 vložil 118 tisíc korun do bitcoinu a etherea. (pel)