Jak ušetřit na dovolené v roce 2022. (Ilustrační foto).

Všude se dočítáme o celkovém zdražování, které nás nadcházející rok zřejmě čeká. Vize dovolené proto může pomalu blednout. Co když vám ale řekneme, jak lze náklady co nejvíce snížit? Nelučte se dopředu s prázdninami a přečtěte si několik tipů, jak ušetřit.

Minimalizovat částku za dovolenou, snížit výdaje během ní a ušetřit co nejvíce peněz. Pokud tohle zvládnete, rozhodně si odpočinek na pláži nemusíte upřít ani následující léto. Částku určuje mimo jiné i cílová země. Pokud hledáte nejlevnější destinace u moře, které poskytují příjemný komfort i pestré služby pro turisty, zadejte do vyhledávače například „dovolená Bulharsko“.

Klíčové je načasování

Už jste slyšeli pojmy first minute nebo last minute? Je to označení výhodných nabídek zájezdů. Jejich princip spočívá v chytrém načasování. Úplně stejný balíček stojí v různých časech jiné peníze, protože cestovní kanceláře shání klienty hned ze začátku vzniku nabídky, nebo naopak na poslední chvíli před odcestováním. Můžete se rozhodnout, zda vám vyhovuje brzký výběr, nebo raději koupíte zájezd pár dní před dovolenou.

Jak název napovídá, first minute nabídky mají výhodnou cenu na svém začátku. Tedy v době, kdy je cestovní kancelář zveřejní. Největší akční vlna bývá na podzim a přelom roku. Exotičtější destinace ale mohou mít sezónu posunutou. Last minute varianta je pro ty trochu odvážnější. Cestovní kanceláře potřebují před začátkem zájezdu naplnit prázdná místa, proto jdou s cenou níž. V takové chvíli můžete chytit dovolenou za opravdu neuvěřitelnou částku, ovšem cena je vykoupená tím, že si musíte vše zařídit v krátkém čase.

Jak snížit náklady na místě

Pořízením dovolené náklady nekončí. Další částku utratíte na místě. Ani tady však nemusíte peněženku příliš provětrat. Stačí mít na paměti několik zásad. Například skutečnost, že nejdražší služby a zboží najdete na turisticky nejvytíženějších místech. Stačí popojít o uličku či dvě dál a s vašimi kroky budou ceny klesat.

Také je lepší zařizovat věci na vlastní pěst a nespoléhat na hotel. Ten má smluvené dlouhodobé spolupráce, které však nemusí být ty nejlevnější v letovisku. Například pronájem auta se pokuste domluvit sami po zjištění nabídek několika půjčoven. A jak ušetříte nejvíce? Využijte hromadnou dopravu. Úsporou je také zvolení zájezdu, ve kterém je již zahrnuto stravování. Jídlo vás ve finále vyjde na méně peněz, než kdybyste denně navštěvovali restaurace a kavárny.

Připravte se předem

Zatím jsme si řekli, jak se dá rozpočet za dovolenou co nejvíce snížit. Uvažovat o financích byste však měli už dávno předtím, než si prázdniny začnete plánovat. Odpočinek si chce dopřát každý alespoň jednou ročně. Jsou to tudíž pravidelné náklady, na které se lze připravit. Nejjednodušší je dávat si stranou z každé výplaty určitou částku, ze které se po měsících stane pěkná suma.

Přehodnotit můžete také své dosavadní výdaje. Možná zjistíte, že jsou některé zbytečné, např. předplatné online televize, na které zhlédnete jeden film za měsíc, asi skutečně nepotřebujete. Uspořenou částku pak můžete přičíst k sumě, kterou si na dovolenou střádáte. Vše je o prioritách. Zasloužený odpočinek na vysněné dovolené je ale investice, která se vám určitě zhodnotí. (kom)