Pracovní trh v ČR mají přijet zachránit pracovníci z Kuby a postsovětských zemí, plánuje lidovecký ministr práce Marian Jurečka. (Ilustrační foto)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje v příštích měsících otevřít tuzemský pracovní trh zahraničním pracovníkům, aby tuzemské firmy mohly získat lidi v nedostatkových profesích. Připustil zvýšení počtu dlouhodobých víz pro lidi hlavně ze zemí bývalého Sovětského svazu, Vietnamu nebo Kuby.

„Přijdeme určitě s tím, že budeme chtít teď v příštích, řekněme, dvou třech měsících udělat kroky k tomu, abychom bezpečně, a to podtrhuji bezpečně a rozumně otevřeli pracovní trh v České republice pro to, abychom pro firmy umožnili příliv zaměstnanců a pracovníků ze zahraniční. Protože víme, dlouhodobě víme, že tady máme profese, na které sehnat člověka z České republiky, aby tu profesi šel vykonávat, je takřka nemožná věc,“ řekl Jurečka v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

O otevření trhu práce hodlá přitom jednat s partnery z tripartity. Ti se musí domluvit, které parametry ve spolupráci s ministerstvy práce, vnitra, průmyslu a zahraničí upraví vláda premiéra Petra Fialy (ODS) tak, aby zajistila bezpečný příliv pracovníků pro pozice, kde je to nezbytně nutné.

Připustil přitom zvýšení počtu dlouhodobých víz pro lidi hlavně ze zemí bývalého Sovětského svazu, Vietnamu nebo Kuby.

S tím souhlasí i šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Otevření pracovního trhu je téměř jediná věc, kterou by vláda mohla udělat velmi rychle, aby snížila inflační tlaky, aby snížila tlak na naprosto neoprávněný růst mezd,“ citovala ČT ze záznamu Prouzu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula upozornil, že je na místě opatrnost. Poukázal na to, že v tuzemsku nyní pracuje asi 730 tisíc cizinců. Očekával by prý spíš, že se bude Česko snažit nalákat zaměstnance z Německa, Velké Británie nebo Irska.

Jurečka v té souvislosti řekl, že požádal o podrobný rozbor ohledně lidí evidovaných jako uchazeči na úřadech práce déle než 12 měsíců. (pel)