V Evropské unii (EU) se rozhořel spor mezi jaderným křídlem, kam patří Česko a Francie, a protijaderným křídlem v čele s Rakouskem a Německem. (Ilustrační foto)

V Evropské unii (EU) se rozhořel spor mezi jaderným křídlem, kam patří Česko a Francie, a protijaderným křídlem v čele s Rakouskem a Německem. Rakousko odmítá záměry Evropské komise zařadit jádro mezi ekologické zdroje. Vídeň už pohrozila žalobou, pokud by byl návrh Bruselu schválen ve své stávající podobě. Berlín pro plán hlasovat nebude. 

Rakouská ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewesslerová pohrozila proti plánům Evropské komise právními kroky.

„Pokud budou plány realizovány v této podobě, podáme žalobu,“ napsala na twitteru politička za Zelené.

Rakouská ministryně je také přesvědčena, že EK se snaží svým návrhem v případě jádra a zemního plynu provádět tzv. greenwashing, tedy vyvolat falešné zdání o jejich prospěšnosti pro životní prostředí.

K žalobě vyzvala německou vládu také opoziční postkomunistická strana Levice.

Stranický expert Levice pro evropské otázky Andrej Hunko míní, že Německo by se mělo k případné žalobě Rakouska přidat. Podle tohoto německého politika nestačí, aby jeho země v Radě EU hlasovala proti návrhu, protože ke schválení bude zapotřebí jen kvalifikovaná většina členských států.

Brusel zveřejnil návrh opatření, po němž dlouhodobě volala řada zemí preferujících jadernou energii, k nimž patří i Česká republika nebo Francie.

Z návrhu vyplývá, že Komise dá zelený status těm novým jaderným blokům, které získají povolení pro stavbu nejpozději v roce 2045. Podle serveru deníku Hospodářské noviny by to Česku umožnilo postavit nové bloky jaderných elektráren Dukovany či Temelín.

Brusel chce uznat jadernou energii a formy zemního plynu jako „zelené” aktivity v rámci přelomového klasifikačního systému EU, který má finančním trhům pomoci rozhodnout, co se dá považovat za udržitelné investice.

Rakousko přitom patří v Evropské unii k dlouhodobým a nejhlasitějším kritikům jaderné energetiky. Na základě referenda z roku 1978 se tato republika rozhodla nezprovoznit svou dokončenou elektrárnu Zwentendorf a následně se trvale zřekla výroby energie z jádra. Dlouhodobě se staví odmítavě k jaderným energetickým programům sousedních států, mezi nimi i Česka.

Německo se rozhodlo opustit jadernou energetiku po neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. K poslednímu dni loňského roku odstavilo trojici svých jaderných elektráren, zbývající tři vyřadí z provozu do konce tohoto roku. (pel)

Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice

Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice

Německo vyřadí z provozu 3 jaderné elektrárny. Jejich likvidace potrvá až desítky let

Německo získává nejvíce elektřiny z uhlí. Polsko chce postavit první jadernou elektrárnu

Německo získává nejvíce elektřiny z uhlí. Polsko chce postavit první jadernou elektrárnu