Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. (Ilustrační foto)

Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. Informoval o tom list Financial Times, který má chystaný návrh k dispozici. Česko spolu s dalšími státy přitom prosazuje dlouhodobě, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic.

Z návrhu vyplývá, že Komise dá zelený status těm novým jaderným blokům, které získají povolení pro stavbu nejpozději v roce 2045. Podle serveru deníku Hospodářské noviny by to Česku umožnilo postavit nové bloky jaderných elektráren Dukovany či Temelín.

Brusel chce uznat jadernou energii a formy zemního plynu jako „zelené” aktivity v rámci přelomového klasifikačního systému EU, který má finančním trhům pomoci rozhodnout, co se dá považovat za udržitelné investice.

Investice do jádra by podle představ unijní exekutivy měly směřovat nejméně příštích 20 let a do zemního plynu 10 let.

Podle návrhu EU za určitých okolností udělí zelený status kontroverzním zdrojům energie, včetně jádra a zemního plynu.

Česko a Francie chtěly společným postupem docílit zařazení jádra a plynu mezi udržitelné činnosti v rámci společného klasifikačního systému, tzv. taxonomie, pro podporu investic do udržitelného růstu.

Stály však proti Rakousku, Německu a Lucembursku, které byly naopak proti.

Šéfové unijních států se dlouho přeli o to, jakými dostupnými zdroji budou moci členské země nahradit energii a teplo vyráběné z uhlí, jehož se mají v rámci přechodu ke klimaticky čistým technologiím v příštích letech zbavovat.

Lídři Evropské unie však nedokázali dosáhnout dohody o tom, jak reagovat na energetickou krizi, která spolu s pandemií koronaviru poslala ceny elektřiny a plynu na rekordní úroveň.

„Návrh EK zařadit jádro a zemní plyn mezi čisté zdroje energie je dobrý signál. Je to jeden z klíčů k energetické soběstačnosti,” uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). (pel)