Americké firmy proto připravují hypersonické zbraně za miliardy korun, které létají více než pětinásobnou rychlostí zvuku. (Ilustrační foto)

Spojené státy chtějí více zbrojit, protože se bojí se zbraní Ruska a Číny, které modernizují svoje arzenály rychleji. Americké firmy proto připravují hypersonické zbraně za miliardy korun, které létají více než pětinásobnou rychlostí zvuku. Důvodem jsou obavy amerických ozbrojených sil, že v této oblasti zaostávají právě za Pekingem a Moskvou. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Několik amerických zbrojovek se předhání, kdo vydělá na lukrativních kontraktech na hypersonické zbraně.

Do výzbroje by je měly zařadit americké pozemní síly, letectvo i námořnictvo.

Největší naděje uspět má zbrojovka Lockheed Martin, jejíž hypersonický kluzák vynášený raketou by měl být otestován už v první polovině letošního roku.

Představitelé Pentagonu odhadují, že jen program armády a námořnictva na společně užívanou střelu a hypersonický kluzák s hlavicí, který vyvíjí Lockheed, by měl v příštích letech přijít na 28,5 miliardy dolarů (623 miliard korun).

Lockheed vyvíjí šest různých střel, které by se měly dostat do výroby mezi lety 2023 a 2026. Z aktuální 1,5 miliardy dolarů (32,7 miliardy korun) by se mohly zvýšit příjmy firmy za vývoj a výrobu hypersonických střel v roce 2026 na 3 miliardy dolarů (65,5 miliardy dolarů).

Dynetics zatím uzavřel kontrakt na výrobu 14 hypersonických vztlakových těles za 342 milionů dolarů (7,4 miliardy korun), ale celkem by jich mohl vyrobit 124 za 1 miliardu dolarů (21,8 miliardy korun).

Motory na tuhé pohonné hmoty pro rakety, které je vynášejí, vyvíjí Northtrop Grumman.

Jak připomněly Novinky.cz, ruský prezident Vladimir Putin už v roce 2018 oznámil, že Rusko má ve výzbroji tyto střely a další vyvíjí. Obavy navíc loni v létě vyvolal i test čínské střely. (pel)

Pětice jaderných velmocí chce zabránit jaderné válce. Ukončí prý závody ve zbrojení