Rusko, Spojené státy, Čína, Francie a Británie se shodly, že je třeba zabránit válce mezi jadernými mocnostmi. (Ilustrační foto)

Pětice jaderných velmocí chce zabránit jaderné válce. Rusko, Spojené státy, Čína, Francie a Británie se shodly, že je nutné zabránit válce mezi jadernými mocnostmi a dalším závodům ve zbrojení. 

Vyplynulo to ze společného prohlášení, které zveřejnil Bílý dům, Kreml, Elysejský palác a čínské ministerstvo zahraničí.

„Prohlašujeme, že v jaderné válce nemůže být vítěze a nesmí být nikdy rozpoutána,“ je uvedeno v dokumentu.

Jaderné mocnosti, které jsou zároveň stálými členy Rady bezpečnosti OSN, se podle ruskojazyčného serveru BBC rovněž zavázaly, že budou bránit rozšiřování jaderných zbraní a pracovat v rámci mezinárodních dohod a úmluv.

„Vzhledem k tomu, že použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky, potvrzujeme rovněž, že jaderné zbraně – dokud budou existovat – by měly sloužit k obranným účelům, odrazovat od agrese a předcházet válce. Jsme přesvědčeni, že je třeba zabránit dalšímu šíření těchto zbraní,“ píše se dále v textu.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové bylo společné prohlášení připraveno na popud Moskvy. Rusko doufá, že dokument pomůže snížit napětí ve světě.

Prohlášení bylo zveřejněno v době eskalujícího napětí mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině. (pel)

Americká odveta vůči Rusku: Firmy připravují hypersonické zbraně za miliardy